Augmented Reality in de Automotive

Deel het proces efficiënt in, verminder fouten, versnel de doorlooptijd en ontwikkel customer experience. De nieuwste manier om deze doelstelling te halen is Augmented Reality.

Door AR brillen te gebruiken, en de AR functionaliteit van smartphones en tablets toe te passen kan er veel geoptimaliseerd worden in de procesketen en kan de customer experience naar een hoger niveau worden getild.

Vraag een demonstratie aan

Augmented Reality en Mixed Reality

Bij Augmented Reality wordt er een nieuwe laag over de werkelijkheid gelegd, bij Mixed Reality lijkt de nieuwe informatie aan te sluiten op de omgeving.

Een tekstbericht dat voor je ogen verschijnt, of navigatie bij een rit in de auto zal doorgaans AR technologie zijn, wanneer objecten in de ruimte geplaatst worden en verankerd lijken te zijn op een vaste positie spreekt men van MR technologie.

Contact

Toepassing van AR in automotive

Virtuele showroom

Een grijze auto met dakraam of een rode auto met trekhaak. Ontwikkel een virtuele showroom met al uw modellen en accesoiresen op een beperkt vloeroppervlak.

AR maakt het mogelijk om en zelf samengestelde auto direct 3D te bekijken. Daarbij kunt u een virtuele Reality testrit aanbieden, zodat de klant de auto ervaart vanaf zijn eigen locatie.

Doelgerichte advertenties

Voeg een visuele dimensie over uw advertentie, waardoor u de advertentie kan personaliseren naar interesses en zoekgedrag. Ook kunt u de voorbijganger direct een Virtual Reality testrit aanbieden.

Efficiënt en flexibel ontwikkelen

Ontwikkel nieuw modellen met een hologram waar u omheen kunt lopen en kunt inzoomen. Door visueel te ontwikkelen kunt u makkelijk wijzigingen aanbrengen en bent u flexibelere tijdens de ontwikkeling.

Interactieve handleiding

Met een AR-bril ontvangt u direct, relevante informatie bij een reparatie van een auto. Door te kijken naar het deel dat vervangen moet worden, verschijnt er stappenplan die u ondersteunt het onderdeel te vervangen.

De mogelijkheden van Augmented Reality ontdekken?

NEEM CONTACT OP

Portfolio

Een aantal projecten waaraan we als AR Experts hebben gewerkt.

Het Team

Deze experts staan voor jou klaar. Alles in huis voor een indrukwekkend eindresultaat.

Contact

Meer informatie, een vrijblijvende demonstratie of gewoon een bakkie doen? Wij horen graag van je.

AR Experts
Demkaweg 11, 3555 HW
Utrecht, Nederland
+31 30 71 16 158
info@ar-experts.nl

BTW NR: NL 8579.35252.B01
KVK NR: 69601283

Onderdeel van VR Owl

Zusterbedrijf

Contactformulier

Vul het formulier in en wij nemen binnen een dag contact met je op.

Aanvullende informatie

AR voor automotive

In de automotive sector staat efficiëntie voorop. In een keten waar continu gesleuteld wordt aan processen om doorlooptijden te versnellen, fouten te beperken en verspilling te minimaliseren. De nieuwste manier om deze doelstellingen te bereiken is Augmented Reality. Door AR brillen te gebruiken, en de AR functionaliteit van smartphones en tablets toe te passen kan er veel geoptimaliseerd worden in de procesketen. Welke voordelen er zoal te behalen zijn, en hoe je dit kunt bereiken beschrijven we op deze pagina.

Automotive sector rijdt voorop

Wanneer je naar de succesverhalen kijkt op het gebied van AR toepassingen kom je al snel uit op de automotive industrie. Fabrikanten van auto’s zijn meesters in het sturen van processen, niet in de laatste plaats omdat kleine verbeteringen tot enorme besparingen in tijd en kosten kunnen leiden. Dit zijn enkele automerken die dankbaar gebruik maken van AR en MR technologie.

 • BMW was het eerste automerk dat nieuwe modellen ging ontwikkelen met behulp van Mixed Reality op basis van de Unreal Engine 4. Met MR weergave wordt het ontwerp proces aanzienlijk versneld, er zijn ook minder schaalmodellen nodig.
 • BMW gebruikt AR en met name ook VR voor trainingsdoeleinden intern, en voor klanten in de showroom om nieuwe modellen op een bijzondere wijze aan het publiek te tonen.
 • Volvo werkt nauw samen met Microsoft waarbij de Mixed Reality headset HoloLens wordt toegepast door het gehele productieproces tot aan het verkooptraject toe. De HoloLens is een draagbare headset die zonder kabels werkt.
 • Volkswagen maakt tijdens het ontwerpproces bij nieuwe modellen gebruik van simulaties op basis van virtuele data om componenten te testen voordat ze in productie worden genomen. Dit leidt tot enorme besparingen voor het bedrijf in zowel tijd als kosten.
 • Volkswagen maakt ook tijdens de assemblage gebruik van AR brillen, werknemers zien precies welke onderdelen op welke positie moeten komen wat fouten voorkomt en het assemblage proces versnelt.
 • Audi heeft een complete digitale showroom ingericht met ruim vijftig modellen op een beperkt vloeroppervlak. Je kunt elk model en elke kleur in iedere uitvoering op enkele vierkante meters oppervlakte plaatsen.
 • Hyundai heeft zelfs een showroom zonder personeel waar mensen zelf op basis van Augmented Reality weergave een nieuwe auto kunnen uitzoeken.
 • Hyundai en Land Rover bouwen al een HUD (Heads Up Display) in nieuwe modellen met AR op de voorruit wat autorijden aangenamer en veiliger moet maken. Met een AR bril kan overigens hetzelfde effect gecreëerd worden, dat is een methode die MINI toepast.

Proces optimalisatie

AR zorgt voor efficiëntie

Ford gebruikt Mixed Reality om processen die normaal gesproken weken duren, om deze te veranderen in processen die slechts dagen duren.

Ford: Augmented Reality in de praktijk

Laten we kijken hoe Ford hun wereld transformeert met hologrammen.

Ford is reis naar de virtuele wereld lang geleden gestart. Alles begon met 2D tekeningen. Dat ontwikkelde door naar computertekeningen, tot aan volledige 3D modellen.

Met Mixed reality wordt een fysiek aspect genomen worden, waar een nieuw concept ‘overheen wordt gelegd’. De Hololens hebben ze gebruikt als een effectieve tool die wordt gebruikt. “Het is nieuw en opwindend deze nieuwe manier van samenwerken toe te passen.”

Teams werken samen via AR

Samenwerken via AR is iets dat nu al mogelijk is. Deelnemers van teams kunnen sneller en beter samenwerken en gerichter feedback geven. Zo kunnen creatieve ideeën sneller worden omgezet in daadwerkelijke producten.

Augmented Reality hardware

De hardware die in een “slimme bril” verborgen zit verschilt niet zoveel van een smartphone. Overigens kan zowel een smartphone als smart glasses dienst doen als Augmented Reality apparaat, met elk hun eigen specifieke toepassingen. De technische specificaties per apparaat kunnen verschillen maar dit zijn de meest voorkomende componenten in AR brillen:

 • Een klein scherm die via bijvoorbeeld een prisma als een virtueel scherm dient.
 • Een GPS ontvanger voor een nauwkeurige positiebepaling wat met name in een magazijn goed van pas komt.
 • Een microfoon voor spraakcommando’s en voice chat met collega’s waarbij een goede noise-cancellation van belang is.
 • Een camera voor het maken van video opnames en foto’s, daarnaast kan het gebruikt worden voor “remote viewing” en hulp op afstand.
 • Intern geheugen voor data opslag zoals de inventaris, handleidingen en foto / video wanneer er geen online verbinding is.
 • Wifi en Bluetooth voor draadloze verbindingen.
 • Een accu die bij voorkeur “hot swappable” is voor langdurig gebruik.

Bij AR brillen zijn er verschillende modellen, in de logistiek is het van belang dat de bril het normale zicht niet verstoort, maar wel stevig genoeg is om dag in, dag uit gebruikt te worden.

AR applicaties voor automotive en logistiek

De meeste Augmented Reality brillen werken op basis van het Android besturingssyteem waar elke fabrikant een eigen “schil” overheen legt. Er is een ruime keuze uit standaard applicaties, daarnaast is het mogelijk om bedrijfsspecifieke apps te laten ontwikkelen. Alleen de HoloLens werkt op basis van het Windows 10 besturingssysteem.