Optimaliseer processen

Sneller werken, minder fouten en daarmee minder kosten. In de logistiek wordt alles op alles gezet om de efficiëntie van processen te optimaliseren.

Optimaliseer processen met realtime informatie

Door informatie automatische en visueel te communiceren met een AR bril worden er handelingen overgenomen van een magazijnwerknemer en neemt de snelheid van handelen één derde toe.

Vraag een demonstratie aan

Lagere kosten

Bespaar op trainingskosten, verlaag het aantal fouten en stroomlijn het logistieke proces met visuele hulpmiddelen.

Denk na over hoe simulatiemodellen en AR de hele productie versnellen in combinatie met de juiste data.

Contact

Toepassing van AR in de logistiek

Minder fouten

Door AR brillen liggen (menselijke) fouten in het proces lager, omdat de AR brillen een aantal handelingen overnemen van de magazijnmedewerker. Door minder fouten in de keten worden er kosten bespaard voor zowel het logistieke bedrijf als voor de klant.

Orderpicking met Augmented Reality

Via de AR bril wordt er een realtime navigatie weergegeven voor de ogen van de magazijnmedewerker. Eenmaal aangekomen bij het product, wordt het product automatische gescand met een ingebouwde camera, waarmee de magazijnmedewerker beide handen vrij kan houden.  

Vervoer & levering

Stelt u voor dat u in één oogopslag kunt zien wat voor pakketten de vrachtwagen heeft geleverd en waar het naar toe moet.

Met een Augmented Reality bril ontvangt u direct relevante informatie over de inhoud van het pakket. Ook verschijnt er een pijl die u vertelt waar het pakket heen moet worden gebracht.

De bril kan ook het pakket meten en bereken en kijken of er nog ruimte is in de vrachtwagen.

Nooit meer zoeken

Met de Augmented Reality bril is het zoeken naar een pakket geen tijdrovend werk meer. U hoeft alleen met uw hoofd te bewegen, totdat u het opgelichte pakket ziet.

De mogelijkheden van Augmented Reality ontdekken?

NEEM CONTACT OP

Portfolio

Een aantal projecten waaraan we als AR Experts hebben gewerkt.

Het Team

Deze experts staan voor jou klaar. Alles in huis voor een indrukwekkend eindresultaat.

Contact

Meer informatie, een vrijblijvende demonstratie of gewoon een bakkie doen? Wij horen graag van je.

AR Experts
Demkaweg 11, 3555 HW
Utrecht, Nederland
+31 30 71 16 158
info@ar-experts.nl

BTW NR: NL 8579.35252.B01
KVK NR: 69601283

Onderdeel van VR Owl

Zusterbedrijf

Contactformulier

Vul het formulier in en wij nemen binnen een dag contact met je op.

Aanvullende informatie

Augmented Reality hardware

De hardware die in een “slimme bril” verborgen zit verschilt niet zoveel van een smartphone. Overigens kan zowel een smartphone als smart glasses dienst doen als Augmented Reality apparaat, met elk hun eigen specifieke toepassingen. De technische specificaties per apparaat kunnen verschillen maar dit zijn de meest voorkomende componenten in AR brillen:

 • Een klein scherm die via bijvoorbeeld een prisma als een virtueel scherm dient.
 • Een GPS ontvanger voor een nauwkeurige positiebepaling wat met name in een magazijn goed van pas komt.
 • Een microfoon voor spraakcommando’s en voice chat met collega’s waarbij een goede noise-cancellation van belang is.
 • Een camera voor het maken van video opnames en foto’s, daarnaast kan het gebruikt worden voor “remote viewing” en hulp op afstand.
 • Intern geheugen voor data opslag zoals de inventaris, handleidingen en foto / video wanneer er geen online verbinding is.
 • Wifi en Bluetooth voor draadloze verbindingen.
 • Een accu die bij voorkeur “hot swappable” is voor langdurig gebruik.

Bij AR brillen zijn er verschillende modellen, in de logistiek is het van belang dat de bril het normale zicht niet verstoort, maar wel stevig genoeg is om dag in, dag uit gebruikt te worden.

Augmented Reality in de logistiek

In de logistieke sector staat efficiëntie voorop. In een keten waar continu gesleuteld wordt aan processen om doorlooptijden te versnellen, fouten te beperken en verspilling te minimaliseren. De nieuwste manier om deze doelstellingen te bereiken is Augmented Reality. Door AR brillen te gebruiken, en de AR functionaliteit van smartphones en tablets toe te passen kan er veel geoptimaliseerd worden in de procesketen. Welke voordelen er zoal te behalen zijn, en hoe je dit kunt bereiken beschrijven we hier.

Toepassing van AR in de logistiek

In de logistiek wordt veel gebruik gemaakt van AR technologie. Waar in de automotive sector VR en MR ook van belang zijn geldt dat in mindere mate voor de logistieke sector. Hier is efficiënt werken vooral van belang, en AR brillen zijn hier ideaal voor. Binnen de logistiek moeten de juiste zaken op de juiste tijd op de juiste plaats zijn. Daarbij moeten de kosten zo laag mogelijk blijven.

AR in logistics

We lopen nog niet allemaal rond met een AR bril op straat. Dat komt niet door de hardware en software, er zijn ruimschoots oplossingen voor Augmented Reality die geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Het is de eindconsument die nog niet klaar is voor AR als integraal onderdeel van het leven. AR in logistiek is wel succesvol gebleken, veel grote bedrijven maken uitvoerig gebruik van AR in logistiek om de processen te verbeteren en te versnellen voor optimale resultaten. Laten we vier belangrijke voordelen van AR in logistiek eens wat nader bekijken.

1. Magazijn planning met Augmented Reality

Een magazijn efficiënt inrichten is niet eenvoudig, de inventaris moet in de breedte, diepte en hoogte optimaal ingedeeld worden. Er zijn veel bedrijven die regelmatig dozen verplaatsen om de workflow optimaliseren. Met AR in logistiek kun je de ruimte vooraf indelen en verschillende scenario’s testen voordat de objecten daadwerkelijk op een locatie geplaatst worden. Voor deze toepassing is een Mixed Reality bril vereist die objecten in de ruimte kan positioneren.

2. AR order picking

Dit is een populaire toepassing van AR in logistiek die de traditionele handscanner kan vervangen. Een “wearable” AR bril kan de orderpicker navigeren naar de juiste locatie en producten direct scannen met een ingebouwde camera. De orderpicker houdt beide handen vrij om de apparatuur te bedienen en om producten te pakken. Er worden minder fouten gemaakt bij het orderpicken en de snelheid van het zoeken naar orders wordt verbeterd.

3. Augmented Reality voor controle

Wanneer een pallet klaarstaat voor verzending is het van groot belang dat de zending compleet is. Op basis van geavanceerde beeldherkenning kan worden bepaald of alle pakketten aanwezig zijn in de zending. Dit is mogelijk met scanbare codes maar ook direct met beeldherkenning. De resultaten van het scannen worden direct ingevoerd in het systeem, en eventueel ontbrekende items worden aangevuld. Controle via Augmented Reality gaat sneller dan op zicht controleren door werknemers.

4. Internationale AR in logistiek

Ook wanneer de zending onderweg is kan AR in logistiek toegepast worden. Zo is het mogelijk om documenten in vreemde talen realtime om te zetten, de documenten worden gescand en vervolgens vertaald. Tekstherkenning kan ook gebruikt worden om tekst op papier om te zetten naar tekst in de computer die weer bewerkt kan worden. Codes en labels kunnen snel gecontroleerd worden middels AR herkenning, fouten worden zo direct uit het proces geëlimineerd. Met internationale zendingen is het van belang dat iedere schakel klopt, en dat mogelijke fouten zo snel mogelijk geconstateerd en gecorrigeerd worden.

Verschillende toepassingen, verschillende oplossingen

Niet elke Augmented Reality bril is hetzelfde, zo zijn er AR brillen met een “platte” weergave. Die zijn geschikt voor “beeld in beeld” overlays, daarnaast zijn er ook Mixed Reality brillen die objecten kunnen weergeven met diepte, en ook in staat zijn ruimtes en objecten in 3D te scannen. Daarnaast zal de software ook per toepassing ontwikkeld moeten worden, geheel op maat voor de organisatie. Zo kun je AR in de logistiek optimaal inzetten met aantoonbare verbeteringen in het proces.

Het verschil tussen Augmented Reality en Mixed Reality

Kortweg: bij Augmented Reality (AR) wordt er een nieuwe laag over de werkelijkheid gelegd; bij Mixed Reality (MR) lijkt de nieuwe informatie aan te sluiten op de omgeving.

Augmented Reality voorbeelden

Een tekstbericht dat voor je ogen verschijnt en in beeld blijft zweven, of een navigatie die aangeeft dat je moet afslaan zal doorgaans AR technologie zijn.

Mixed Reality voorbeeld

Bij Mixed Reality worden objecten in de ruimte geplaatst en lijken ze verankerd lijken te zijn op een vaste positie. Hier spreekt men van MR technologie. MR is stukken geavanceerder en de ontwikkeling van MR Apps loopt nog achter.

Nadeel van MR

Een groot nadeel van Mixed Reality is dat hiervoor een grote processorkracht nodig is. Hierdoor is MR voor de meeste apparaten niet haalbaar. De barrière is een aardige investering in een duurdere bril, waarmee MR momenteel minder toegankelijk is voor het grote publiek.

Met name in de logistiek wordt momenteel Augmented Reality het meeste gebruikt.

Voordelen van AR voor de logistieke sector

 1. Locaties vinden in het magazijn gaat veel sneller met een navigatiesysteem waar pijlen precies de juiste positie aangeven.
 2. Scannen van productcodes gaat automatisch zonder je handen gebruiken met de camera die in de AR bril gebouwd is, zo houd je beide handen vrij om de producten te pakken of het voertuig te bedienen.
 3. AR brillen zijn tevens uitgerust met een microfoon om met spraakcommando’s acties uit te voeren, in situaties waar dat niet mogelijk of gewenst is kan er ook gebruikt gemaakt worden van gebaren.
 4. Wanneer er assemblage nodig is, of bij andere werkzaamheden kan er een handleiding worden ingeladen die duidelijk te zien is, maar niet het normale zicht verhindert.
 5. Als een werknemer vragen heeft, of assistentie kan gebruiken is het mogelijk direct een spraak- of video verbinding te leggen met een collega op een andere locatie.
 6. Wanneer de werknemer een situatie aantreft die niet klopt kan er direct een foto- of video opname gemaakt worden die wordt opgeslagen in het interne geheugen of via een draadloze verbinding wordt verstuurd.

AR applicaties voor logistiek

De meeste Augmented Reality brillen werken op basis van het Android besturingssyteem waar elke fabrikant een eigen “schil” overheen legt. Er is een ruime keuze uit standaard applicaties.

Daarnaast is het mogelijk om bedrijfsspecifieke apps te laten ontwikkelen. Zo zijn er koppelingen voor AR en bepaalde systemen te ontwikkelen om zo inventarissen en opslag voor een goede logistieke flow te managen.

Zo hoeft er bijvoorbeeld niet meer in pakketten te worden gekeken om te weten wat er in zit. Dit kan gewoon in beeld komen.

Microsoft Hololens voor de logistieke sector

Alleen de HoloLens van Microsoft werkt op basis van het Windows 10 besturingssysteem. Deze bril is hierdoor specifieker in ontwikkeling.

DHL: Logistiek en AR

DHL merkte al op dat AR upcoming is in de logistieke sector en wijdde hier een onderzoek aan. Het doel van AR in het bedrijfsleven: stroomlijning van processen en kostenbesparing. Daarnaast is AR goed toe te passen in Assemblage (montage) en het stap voor stap begeleiden van complexe reparaties.