Augmented Reality voor innovatie

Augmented Reality is een innoverend middel om de gezondheidszorg te verbeteren. Verhoog kwaliteit en snelheid met AR en verlaag de kosten door efficiëntie te werken. 

Vraag een demonstratie aan

Augmented Reality

Met AR technologie kan de arts een platte laag leggen over de werkelijkheid. Dit kan op een beeldscherm zijn zoals een tablet computer, maar ook via een speciale bril met ingebouwd projectiescherm. Draadloos kan er informatie worden opgeroepen zoals bijvoorbeeld een patiëntendossier.

Steeds meer artsen en onderzoekers maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden die AR technologie te bieden heeft.

Contact

Toepassing van AR in de medische branche

3D scans

Een chirurg kan een operatie voorbereiden door via een AR headset naar 3D scans te kijken.  Met optie voor notities en de mogelijkheid om tot in het kleinste detail te zoomen, kan de chirurg zich optimaal voorbereiden. 

Holografische beelden

Tijdens de operatie wordt een holografisch beeld over de patiënt gelegd met instructies, zo hoeft de chirurg niet weg te kijken naar een externe monitor.

Een arts aan de andere kant van de wereld kan via een hologram meekijken en actief participeren door de behandelend arts advies te geven. Het klinkt als Science Fiction, toch is het nu al de dagelijkse werkelijkheid.

 

Ontzorgen met Augmented Reality

Denk eens aan de tijd die een ambulant zorgverlener kan besparen door de hele dag een Augmented Reality bril te dragen. In de auto van hot naar her rijden, en de bril geeft de route aan. Op het adres wordt direct alle informatie getoond die van belang is, de patiënt wordt geholpen met persoonlijke aandacht en tegelijkertijd kan de zorgverlener zijn of haar werkzaamheden doeltreffend uitvoeren.

Langer thuis blijven met Augmented Reality brillen

Het hoeft niet altijd de zorgverlener te zijn die een AR bril draagt, het is ook mogelijk dat de hulpbehoevende een Augmented Reality bril aangemeten krijgt.

De AR bril kan helpen om de juiste medicatie en hoeveelheid te nemen, hulp op afstand bieden door aanwijzingen te geven via het camerabeeld of makkelijk contact te maken zonder naar de telefoon te hoeven lopen.

 

De mogelijkheden van Augmented Reality ontdekken?

NEEM CONTACT OP

Portfolio

Een aantal projecten waaraan we als AR Experts hebben gewerkt.

Het Team

Deze experts staan voor jou klaar. Alles in huis voor een indrukwekkend eindresultaat.

Contact

Meer informatie, een vrijblijvende demonstratie of gewoon een bakkie doen? Wij horen graag van je.

AR Experts
Demkaweg 11, 3555 HW
Utrecht, Nederland
+31 30 71 16 158
info@ar-experts.nl

BTW NR: NL 8579.35252.B01
KVK NR: 69601283

Onderdeel van VR Owl

Zusterbedrijf

Contactformulier

Vul het formulier in en wij nemen binnen een dag contact met je op.

Aanvullende informatie

Case AR in de zorg

Gemvision AR in de medische wereld

Gemvision maakt gebruik van Vuzix brillen, die achterlopen in specificaties. Maar het geeft een goed beeld van de mogelijkheden. Een inspirerende all-in oplossing door AR in de zorg.

De medische sector omarmt Augmented Reality

Een compleet patiënten dossier kan direct worden opgeroepen zonder eerst een pak papier door te bladeren, daarnaast wordt AR, MR en ook VR gebruikt om diagnoses te stellen, operaties voor te bereiden en patiënten van informatie te voorzien.

Een AR bril of MR headset is een persoonlijk gebruiksvoorwerp, met een tablet kan een arts direct op het scherm de patiënt laten meekijken, zo wordt de communicatie tussen zorgverlener en arts duidelijker. Dit geldt voor een huisarts maar ook voor een chirurg, elke medische zorgverlener kan informatie delen met de patiënt wat vertrouwen schept en de efficiëntie zal verhogen.

AR en VR transformeren de zorgsector

Augmented Reality en Virtual Reality hebben beide andere toepassingen. Bij AR is er altijd een directe connectie met de omgeving, VR brengt je juist naar een andere plek. Beide systemen vullen elkaar goed aan, zowel voor gebruik door zorgverleners als bij ondersteuning voor hulpbehoevenden.

Hoe werkt Augmented Reality in de Zorg?

AR technologie legt een platte laag over de werkelijkheid. Dit kan op een beeldscherm zijn zoals een tablet computer, maar ook via een speciale bril met ingebouwd projectiescherm. Er kan draadloos informatie worden opgeroepen zoals een patiëntendossier.

Hoe werkt Mixed Reality in de Zorg?

MR technologie combineert de werkelijkheid met virtuele informatie. Dit kan bijvoorbeeld een 3D hart zijn om de patiënt te informeren over een operatie. Bij Mixed Reality is het ook mogelijk om een 3D object heen te lopen waarbij de informatie op zijn plaats blijft. Daarmee is het vooral voor grafische intensieve applicaties zeer effectief.

Hoe werkt Virtual Reality in de Zorg?

VR technologie laat een compleet andere wereld zien, je kunt de fysieke omgeving niet meer waarnemen. VR headsets blijken enorm effectief om pijn te verlichten, ze worden gebruikt bij senioren die lijden aan dementie en ook bij revalidatie van patiënten. Bij VR technologie is een grotere headset nodig, terwijl een AR bril is niet veel groter is dan een normale bril maar dan met een micro computer ingebouwd.

Werken met twee handen en een assistent

Patiënten in het ziekenhuis en senioren in zorginstellingen moeten verzorgd worden, door de hoge druk op de budgetten hebben zorgverleners weinig tijd voor een persoonlijk moment. Alles moet zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Dit is niet prettig voor de mensen die hulp krijgen, ook voor de zorgverleners is deze onpersoonlijke aanpak niet aangenaam en het legt een grote psychische druk op het personeel. AR brillen zijn niet groter meer dan een normale bril, en kunnen tijdens de werkzaamheden gedragen worden. Bij het bezoek aan een patiënt kan direct alle informatie worden opgeroepen om de beschikbare tijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Omdat AR brillen werken met spraakbesturing en gebaren kan de zorgverlener beide handen gebruiken om te werken, en het apparaat laat je nog steeds de omgeving zien. Zo kun je bijvoorbeeld oogcontact maken met de patiënt en tegelijkertijd informatie over de juiste medicatie oproepen. Hierdoor is er meer ruimte voor persoonlijke interactie. De technologie staat niet tussen zorgverlener en patiënt, het maakt intermenselijk contact juist beter.

Een pilot programma voor AR in de zorg

Vernieuwing omdat het moet is niet het juiste uitgangspunt, Augmented Reality toepassingen moeten altijd de kwaliteit van dienstverlening verbeteren. Informeer daarom eerst bij een specialist op het gebied van AR, VR en MR en laat de mogelijkheden demonstreren.

Veel mogelijkheden kan kiezen moeilijk maken

Houd er rekening mee dat er software op maat gemaakt moet worden, of bestaande applicaties moeten aangepast worden om aan de specifieke doelstellingen te voldoen.

Hardware en software in één lijn zetten voor AR

Gelukkig is de AR hardware en software al dusdanig ver ontwikkeld dat er geen reden is om niet op zijn minst een pilot programma op te starten. Zo kun je met een lage instap proberen hoe het is om AR in de zorg te ervaren. Het is noodzakelijk om de hardware en software van meet af aan goed in te richten. De gekozen oplossing moet ook schaalbaar zijn in de toekomst en uiteraard nauwkeurig werken.

AR in de zorg

In de zorg kan Augmented Reality van onschatbare waarde zijn. Door een 3D scan te maken van de patiënt of van een orgaan kan een arts nauwkeurigere diagnoses stellen. Ook is het mogelijk dat een arts duidelijk overbrengt naar andere artsen (in opleiding) wat hij gaat doen of gedaan heeft. Er zit dan ook mogelijke overlap tussen AR voor de zorg en AR in het onderwijs.

De gemiddelde leeftijd blijft stijgen, en het aantal kinderen per gezin blijft dalen. Dat betekent dat er steeds meer behoefte is aan goede zorg voor senioren. Daarnaast zijn er uiteraard mensen van alle leeftijden die te kampen krijgen met ziektes en ongevallen. Er komt een steeds grotere druk op de zorgsector, er is behoefte aan vernieuwing van hulpmiddelen en een efficiënt gebruik van mankracht en budget. Augmented Reality, Virtual Reality en Mixed Reality kunnen de zorg industrie naar een hoger niveau brengen, we zien nu al de eerste resultaten verschijnen. Hoe gaan deze technologieën de wereld gezonder maken?

Langer thuis blijven met Augmented Reality brillen

Het hoeft niet altijd de zorgverlener te zijn die een AR bril draagt, het is ook mogelijk dat de hulpbehoevende een Augmented Reality bril aangemeten krijgt. De functionaliteit kan per individu ingesteld worden.

Denk bijvoorbeeld aan een alarmsignaal om medicatie in te nemen. Een AR bril draag je altijd met je mee, om een gesprek te voeren hoeft de gebruiker niet eerst naar de telefoon te lopen, je draagt een volledige computer op je hoofd zonder het gevoel met techniek omringt te zijn. Ook hebben AR brillen een camera ingebouwd, deze kan bijvoorbeeld scannen of een potje met pillen de juiste is, en direct aangeven hoeveel pillen de persoon moet nemen. De camera kan ook gebruikt worden voor hulp op afstand, door contact te leggen met een zorgverlener kan deze aanwijzingen geven op basis van het camerabeeld. Augmented Reality technologie kan mensen controle over hun eigen leven teruggeven.

Een oplossing voor een herhaalafspraak? AR.

AR is goed inzetbaar in de medische wereld. Veel mensen ondervinden veel last van herhaalafspraken. Augmented Reality kan hier een oplossing bieden. Het kan een hele reis zijn om naar het ziekenhuis te moeten, zeker als dit vaak moet en als iemand eigenlijk maar een kort gesprek nodig heeft. Momenteel gebeurt dit nog wel eens telefonisch. Vergelijkbaar met service bieden op afstand (een toepassing van AR voor het bedrijfsleven) is het zelfs in te denken dat er instructies kunnen worden doorgegeven, live in beeld van de patiënt.

Ontzorgen met nieuwe technologie

Er wordt regelmatig beweerd dat smartphones en social media de persoonlijke interactie verstoren. Bij AR technologie kan deze claim niet gemaakt worden. Je houdt altijd zicht houdt op de omgeving.

Het wordt niet voor niets Augmented Reality genoemd, het is de realiteit waarin wij leven met een toevoeging. Je kunt elkaar in de ogen blijven kijken, en tegelijkertijd werkzaamheden beter uitvoeren en boodschappen beter overbrengen.

Futuristisch: AR voor zorgverleners

Het is nog wat ver in de toekomst, maar het is niet ondenkbaar dat een ambulant zorgverlener in de toekomst veel tijd gaat besparen door de hele dag Smart Glasses te dragen.

In de auto van hot naar her rijden, en de bril geeft de route aan. Op het adres wordt direct alle informatie getoond die van belang is, de patiënt wordt geholpen met persoonlijke aandacht en tegelijkertijd kan de zorgverlener zijn of haar werkzaamheden doeltreffend uitvoeren. Zo kan de AR bril een ‘persoonlijke assistent’ zijn die het werk lichter en aangenamer maakt.

Medisch AR: Informatie delen met de patiënt

Er is ook een vorm denkbaar waarin informatie gedeeld wordt met de patiënt. Het visueel overbrengen van informatie werkt vaak beter dan het uit te leggen.

Hoewel dit een vreemde link lijkt, is dit te koppelen aan de efficiëntie die AR in de logistiek teweeg kan brengen en die zo nodig is in de logistiek. Het verschil is dat met AR blijft de broodnodige persoonlijke aanpak behouden blijft. Je blijft contact houden met je omgeving.

Geldbesparing in de zorg door AR

De bovengenoemde winst in efficiëntie kan ook geld besparen.