Airbnb is voor hotels wat Uber is voor taxi’s; een “disruptive” dienstverlener die de maatschappij en economie zoals we die kennen volledig op zijn kop zet. Diensten als Airbnb maken van particulieren zelfstandig ondernemers, als onderdeel van de zogenaamde “Gig economy”.

AirBnB: Je kunt ervan houden, je kunt ze haten…

Je kunt ervan houden, je kunt ze haten, maar je kunt niet ontkennen dat het een succesvol model is gebleken voor verhuur van huizen en appartementen aan reizigers over de hele wereld. Onlangs heeft Airbnb grote plannen bekend gemaakt voor AR en VR.

Wat is AR?

Lees het hier:   Het verschil tussen VR en AR (en MR)

VR voor thuis, AR op reis

Airbnb wil zowel Virtual Reality als Augmented Reality in de strijd gooien om reizigers te informeren. Zo is het de bedoeling dat je een leuke kamer kunt uitzoeken op basis van 360 graden foto’s die je via een Virtual Reality bril thuis kunt bekijken. Dankzij een 3D plattegrond kun je de locatie verkennen voor je een boeking maakt.

Augmented Reality wordt ingezet wanneer je daadwerkelijk op reis bent. Naast routeinformatie op basis van GPS, kun je informatie zien in de kamer die in jouw taal wordt weergegeven.

Zo sta je niet meer verbaasd te kijken wanneer je op een Japans toilet moet plaatsnemen, terwijl er een straal water je schoon spuit.

Praktische toepassing van bestaande technologie

Google heeft al enkele jaren geleden een “Word Lens” functie ontwikkeld, die ook al ingebouwd is in Google Translate. Je kunt de camera van jouw smartphone richten op een bord langs de weg, die wordt vervolgens direct omgezet naar de gewenste taal. Niet alleen wordt de tekst weergegeven, het hele bord wordt met behulp van Augmented Reality aangepast.

Ook liet Google bij de laatste presentatie van hun Pixel smartphones een realtime vertaalfunctie zien voor live gesprekken. Dit soort technologie is uiteraard heel geschikt voor Airbnb omdat ze veel zaken doen met reizigers over de hele wereld.

Experimenteren met AR en VR

Naast Airbnb experimenteert ook Tripadvisor met de mogelijkheden die Augmented Reality en Virtual Reality te bieden hebben.

Steeds meer reisbureaus laten 360 graden video’s maken om de vakantieganger een representatief beeld te geven van de diverse vakantiebestemmingen. Op diverse luchthavens wordt ook al gebruik gemaakt van een intern navigatiesysteem waarbij je de juiste looproute op de vloer kunt projecteren met behulp van je eigen smartphone.

Steeds slimmere toepassingen

De derde belangrijke vernieuwing naast AR en VR is AI ofwel kunstmatige intelligentie. Dankzij neurale netwerken kan software niet alleen reageren op jouw commando’s, en de code van programmeurs volgen, software kan ook leren op basis van ervaringen uit het verleden.

AR App Development

Een eigen Augmented Reality App? Bekijk:    AR App ontwikkeling

Airbnb verleent diensten aan miljoenen mensen die over de hele wereld reizen, daarmee hebben ze een enorme schat aan gebruikersgegevens verzameld. Dit kan overigens ook voor problemen zorgen, hoe wordt de privacy van het individu gewaarborgd met alle informatie die beschikbaar is?

Airbnb is op zoek naar de toekomst van reizen

In de informatie van Airbnb staan vooral nog veel vage plannen vermeld, ze geven aan te “experimenteren” met AR en VR technologie. De app is dus nog niet aangepast met allerlei high tech Augmented Reality opties. Welke features zou jij graag zien in de Airbnb AR app ontwikkeling?