Eerder schreven we over Geheimen en Geruchten rondom de iPhone X. Dit artikel kun je zien als een update hierop.

Onthulling

Tijdens de Apple presentatie op 12 september 2017 werd de nieuwe iPhone X voor het eerst aan het publiek vertoond. Echt veel verrassingen waren er dit jaar niet omdat er al ontzettend veel details waren uitgelekt via diverse kanalen. Gelukkig kunnen we nu wel de feiten van de geruchten scheiden en weten we precies wat de Apple X ons zal brengen.

iOS 11 Release

Zoals verwacht is Augmented Reality een belangrijke nieuwe feature. Het Apple iOS 11 besturingssysteem wordt ook voor diverse oudere toestellen beschikbaar gesteld. Wat hebben we geleerd van de Apple Keynote, en wat betekent de nieuwe iPhone X voor Augmented Reality?

Apple iPhone X: De 10 belangrijkste feiten:

1. Het is de eerste iPhone met een (bijna) randloos design.
  2. Het scherm heeft een afmeting van 5,8 inch met een resolutie van 2436 x 1125 pixels en een PPI van 458. Het scherm biedt ondersteuning voor HDR10 en Dolby Vision.
  3. Touch ID is vervangen door Face ID.
  4. De smartphone heeft een A11 Bionic chip.
  5. De iPhone X werkt op basis van het iOS 11 besturingssysteem, voorzien van ARKit voor Augmented Reality.
  6. Het interne geheugen is 3GB, het opslaggeheugen 64GB of 256GB.
  7. De accu kan tot twee uur langer meegaan dan het vorige model.
  8. Er zijn twee camera’s van ieder 12MP aanwezig. De camera aan de achterzijde is voorzien van een 4-Led True Tone flitser die vooraf de juiste belichting kan bepalen. De front camera heeft speciale portret foto filters.
  9. Opladen gaat draadloos volgens de Qi standaard.
  10. De iPhone X kost in de Verenigde Staten 999 dollar voor het instapmodel van 64GB, in Nederland inclusief BTW en invoerheffingen komt het uit op 1159 euro.

Wist je dit? De eerste iPhone werd uitgebracht in 2007, de “X” staat daarmee voor 10 jaar iPhone.

iPhone X

Laten we beginnen met de technische specificaties van het nieuwe topmodel in de iPhone lijn: Voor het eerst wordt er een AMOLED scherm gebruikt in de iPhone, het betreft een scherm met een 5,8 inch Super Retina HD display met HDR en True Tone. De behuizing heeft vrijwel geen randen meer en is vervaardigd uit roestvrij staal en glas. ]

De nieuwe behuizing is geschikt voor draadloos opladen middels het standaard Qi protocol. De smartphone is volledig waterdicht en stofdicht.

Zowel de camera aan de voorzijde als aan de achterzijde heeft een 12MP resolutie, de processor heet A11 Bionic, en er is een Infraroodscanner aan de voorzijde voor Face ID, de nieuwe manier van ontgrendelen via gezichtsherkenning. De Touch ID knop ontbreekt in dit nieuwe model.

iPhone 8 en iPhone 8 Plus

Dit jaar zullen er geen “s” edities verschijnen, Apple telt verder met de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus. De iPhone 8 Plus is voorzien van een 5,5 inch Retina HD scherm met True Tone, het glas en aluminium design is waterdicht en stofdicht, en je kunt optioneel draadloos opladen met Qi opladers. Er is een 12MP camera en een 7MP camera aanwezig, ook de iPhone 8 is voorzien van de A11 Bionic chip.

De iPhone 8 heeft een kleiner scherm van 4.7 inch, ook met retina HD resolutie en True Tone, ook hier betreft het een behuizing van aluminium en glas die waterdicht en stofdicht is. De camera’s zijn ook weer 12MP en 7MP, er is een Touch ID sensor, draadloos opladen en de A11 Bionic chip past ook in deze kleinere smartphone.

Voor iedereen een passende iPhone

Apple houdt een aantal oudere modellen (voorlopig) in het assortiment, zo zien we de iPhone 7 Plus, de iPhone 7, de iPhone 6s Plus, de iPhone 6s en de kleine iPhone SE nog steeds in de line-up staan. Als we even naar de Amerikaanse prijzen kijken zit de iPhone SE op 349 dollar en de iPhone X start met 999 dollar, daarmee heeft Apple voor het eerst in de geschiedenis een zeer uiteenlopende keuze aan toestellen van “budget” tot zeer luxe. Al deze toestellen zijn geschikt voor iOS 11.

Welke nieuwe iPhone moet je kiezen?

Als je toe bent aan een nieuwe smartphone en je wilt het nieuwste van het nieuwste twijfel je wellicht tussen de iPhone X en de iPhone 8 Plus. De “X” staat overigens voor “10”, er zijn voorheen meer Apple producten onder de “X” naam uitgebracht die worden opgevolgd door 10.x.

iPhone 9

Als er volgend jaar een iPhone 9 zal verschijnen kan dit nog flink verwarrend worden. De iPhone X zal minimaal €1159,- kosten, het is daarmee de duurste iPhone ooit. De iPhone 8 Plus start bij “slechts” €919,-. De verschillen zijn wellicht minder groot dan je zou verwachten.

iPhone X

De iPhone X heeft een iets groter scherm met een veel hogere resolutie in een kleinere behuizing geplaatst, dat is een duidelijk verschil. De Selfie camera is wat beter op de iPhone X, de iPhone 8 Plus heeft alleen Touch ID wat voor sommige mensen wellicht zelfs een voordeel is.

Beide toestellen beschikken over de A11 Bionic chip, zelfs de goedkopere iPhone 8 met kleiner scherm is in theorie net zo snel als de iPhone X. Als Selfie toestel is de iPhone X zeker een betere keuze, de Face ID functie is ook een duidelijk verschil, maar voor Augmented Reality zal de iPhone 8 Plus waarschijnlijk niet onderdoen voor het meest luxe model.

FaceID of TouchID?

Het is een controversiële keuze om TouchID compleet weg te laten, er werd vooraf gedacht dat de grotere power knop ook gebruikt kon worden om het toestel te ontgrendelen. Blijkbaar heeft Apple veel vertrouwen in de nieuwe FaceID Infrarood scanner. Je hoeft niet direct naar de scanner te kijken, de smartphone kan zien of jouw ogen geopend zijn en het werkt ook in het donker.

Naast het toestel ontgrendelen kun je ook met de nieuw Animoji spelen, animerende chat gezichtjes die jouw bewegingen overnemen. Volgens Apple is er een betrouwbaarheid van 1 op 1.000.000 terwijl Touch ID slechts 1 op 50.000 betrouwbaar is. Baardgroei zou geen probleem zijn, en een foto van iemand anders gebruiken werkt niet door de diepte herkenning.

De iPhone 8 en iPhone 8 Plus zullen vanaf 22 september 2017 verkrijgbaar zijn in Nederland, de iPhone X kun je vanaf 3 november in handen krijgen mits je op 27 oktober jouw bestelling plaatst.

Andere Apple nieuwtjes

Voordat we de nieuwe Augmented Reality mogelijkheden nader bekijken mogen we niet vergeten dat er ook andere producten zijn aangekondigd. Zo komt er een draadloze AirPower oplader voor iPhones, Apple Watch en de AirPods. Voor de AirPods heb je wel een nieuw opbergdoosje nodig. Draadloos opladen voldoet overigens aan de Qi standaard waardoor je ook bijvoorbeeld laders van Belkin en IKEA kunt gebruiken.

De Apple TV 4K is ook aangekondigd, eindelijk maakt Apple de sprong naar 4K resolutie en voegt daar ook HDR functionaliteit aan toe voor beelden met een hoger dynamisch bereik. De A10X processor is tweemaal zo snel als bij de vorige editie. De Apple Watch Series 3 is uitgerust met 4G waardoor je eindelijk met het slimme horloge kunt bellen en gebruik kunt maken van mobiel internet. Siri is slimmer geworden, en je kunt Apple Music streamen vanaf de Smartwatch.

iOS 11

Voor huidige Apple gebruikers die niet meteen naar de winkel rennen om in de rij te staan voor een nieuwe iPhone is er toch goed nieuws; iOS 11 is gratis beschikbaar vanaf 19 september voor een groot aantal iPhones en iPads. Een behoorlijk aantal nieuwe features van de iPhone X werken net zo goed op oudere toestellen dankzij het nieuwe besturingssysteem.

Vooral iPad gebruikers zullen de drag-and-drop functionaliteit tussen apps waarderen, er is eindelijk een universeel bestandsbeheer ingebouwd, en de vernieuwde Dock maakt van een iPad een volwaardige tablet computer. Apple Pay is een stuk eenvoudiger geworden, zo kom je sneller dan ooit van jouw geld af. Als je na aanschaf van de iPhone X nog geld over hebt tenminste…

Fotobelichting & Siri

De nieuwe fotobelichting opties van de iPhone X zullen ook op de iPhone 8 en iPhone 8 Plus verschijnen, die functie is nu nog in beta. Siri maakt nu gebruik van kunstmatige intelligentie waardoor conversaties met de digitale assistent voortaan met minder communicatieproblemen zullen verlopen. iOS 11 werkt vanaf iPhone 5s, de laatste iPad die voor de Air werd uitgebracht, iPad mini 2 en alle iPad Pro tablets.

ARKit

Een belangrijk onderdeel van iOS 11 is ARKit, de nieuwe ontwikkelomgeving om Augmented Reality apps te maken. We hebben de laatste maanden al veel demonstraties gezien omdat ARKit al sinds juli beschikbaar is voor ontwikkelaars, vanaf 19 september kunnen we een groot aantal nieuwe apps en updates verwachten die hier gebruik van zullen maken.

Voor zover we nu kunnen zien zijn de iPhone 8 toestellen, dankzij dezelfde processor zoals die in de iPhone X aanwezig is, volledig geschikt voor Augmented Reality, op oudere toestellen kunnen de prestaties wat minder zijn. De Infrarood scanner op de iPhone X is het grootste verschil, maar die is alleen beschikbaar op de Selfie camera wat voor AR niet van toepassing is. De Animoji functie is wel voorbehouden aan de iPhone X, zo is het wellicht mogelijk om cartoons in combinatie met AR te maken.

ARKit games

We hebben al maandenlang demo filmpjes bekeken van ARKit, nu kunnen we echt aan de slag met AR op de iPhone en iPad. Hier zijn enkele veelbelovende titels:

Guns of Boom Spectator Mode

Kijk naar gamers die spelen wordt steeds populairder, met ARKit kun je live kijken naar Guns of Boom matches. Je ziet het speelveld in 3D op je eigen tafel en kunt helemaal rond het level draaien. Zo zit je voortaan altijd op de eerste rang.

Splitter Critters

Dit is een bestaand puzzelspel waarbij je het beeld moet “snijden” om jouw karakter op het juiste pad te houden. In de AR versie lijkt er een 3D doos op de tafel te staan waardoor je het perspectief kunt veranderen door te bewegen.

Warhammer 40,000: Freeblade

Met dit vechtspel lijken de karakters in de echte wereld te staan. Zo kun je vechters levensgroot in jouw achtertuin laten knokken.

The Machines

We hebben de demonstratie al enkele maanden geleden gezien, tijdens het Apple evenement op 12 september werd The Machines live op het podium gespeeld. Deze RTS zie je compleet in 3D in de huiskamer of waar je ook bent, je kunt rondkijken en dichterbij gaan staan om elk detail in je op te nemen. Ook het geluid is ruimtelijk en reageert op jouw bewegingen en positie.

Google, Samsung en de rest

“For the first time…” hebben we meerdere malen gehoord tijdens de presentatie van de nieuwe iPhone X. Zoals we van Apple gewend zijn moeten we dit soort beweringen met een flinke korrel zout nemen. Voor de eerste keer op een iPhone klinkt toch anders dan voor de eerste keer op een smartphone.

Face ID is vooral nieuw vanwege de diepte herkenning, op Android bestaat gezichtsherkenning sinds Ice Cream Sandwich. De eerste smartphone die gemaakt is voor Augmented Reality is toch echt de Lenovo Phab 2 Pro, als we de Tango smartphone voor ontwikkelaars niet meetellen.

En die technologie is geavanceerder dan ARKit op dit moment. Een randloos scherm kennen we ook al langer, het gebogen scherm van de Samsung Galaxy 6 Edge is een goed voorbeeld van deze technologie. Google heeft overigens afgelopen maand AR Core bekend gemaakt, een Augmented Reality systeem dat momenteel geschikt is voor enkele Google en Samsung toestellen.

Als we de nieuwe iPhone X en de Samsung Galaxy 8 naast elkaar leggen scoort de smartphone van Samsung op een aantal punten objectief beter. Toch zijn iOS toestellen en Android toestellen niet één op één met elkaar te vergelijken, Apple heeft meer controle over de hardware en maakt daar slim gebruik van.

Brengt Apple innovatie?

Dit is de vraag die vooral veel Android gebruikers zullen stellen. Een nieuwe iPhone met features die weer achter loopt op de toestellen van Samsung, Google, Lenovo en de rest. Hoewel we de meeste nieuwe features al eerder zagen op andere toestellen, heeft Apple dit wederom op een gebruiksvriendelijke wijze verpakt.

Met name de combinatie van hardware met het iOS 11 besturingssysteem maakt het verschil. ARKit blijkt erg eenvoudig voor ontwikkelaars om mee te werken, vanaf 19 september zijn er honderden miljoenen smartphones en tablets die geschikt zijn voor dit nieuwe platform. Het is duidelijk dat Apple stevig inzet op Augmented Reality, en daar profiteert uiteindelijk iedereen van. Zelfs wanneer je de iPhone X helemaal niX vindt…

Aan de slag met AR?

Wilt u aan de slag met Augmented Reality of een AR app laten maken? Neem dan contact op met één van onze experts!