Met de populariteit van Augmented Reality in zowel de zakelijke wereld als bij de consument is het niet verbazingwekkend dat grote bedrijven en nieuwe startups zich storten op deze nieuwe markt.

Scroll naar beneden voor het overzicht…

Er lijken dagelijks nieuwe producten uit te komen die allemaal de de titel van “smartphone killer” willen bemachtigen. Op deze pagina proberen we een lijst samen te stellen met AR brillen die je nu kunt kopen.

Met nieuwkomers en uitvallers is het vrijwel onmogelijk om een volledige lijst te maken, de producten op deze pagina vertegenwoordigen veruit het grootste deel van de markt. Naast Augmented Reality brillen worden onderaan de pagina ook enkele Mixed Reality headsets genoemd.

 

Vaporware en Crowdfunding

Wat is Vaporware?

Vaporware is hardware die geadverteerd is maar nog niet beschikbaar is om te kopen, ofwel omdat het alleen een concept is of omdat het nog steeds wordt ontworpen (en misschien wel nooit daadwerkelijk zal bestaan).

Er zijn meer pagina’s met AR brillen op het internet te vinden met producten die allang niet meer leverbaar zijn, of zelfs nooit op de markt zijn verschenen.

Veel AR brillen zijn gestart als Crowdfunding campagne op sites als Kickstarter en Indiegogo. Daar is niets mis mee, zo is de VR headset Oculus Rift ook begonnen, maar helaas komen veel van deze projecten niet uit de startblokken, of ze lopen flinke vertraging op. Zelfs grote bedrijven als Sony hebben diverse AR producten aangekondigd die uiteindelijk niet uitgebracht werden. Daarom beperken we ons tot AR brillen en MR headsets die momenteel daadwerkelijk leverbaar zijn.

Voorbeelden van Vaporware in Augmented Reality

CastAR zul je niet aantreffen, en Spectacles van Snap is (nog) niet een volwaardige AR bril. Toch is het mogelijk dat er brillen verdwijnen, of nieuwe producten bijkomen. Wanneer je onjuiste informatie aantreft op deze pagina, of een AR bril mist kun je altijd een bericht sturen.

 

Augmented Reality brillen

AR brillen leggen een virtuele laag over de werkelijkheid. Het betreft doorgaans een platte 2D laag die los staat van de omgeving.

Epson en Augmented Reality

In 2011 introduceerde Epson de BT-100, de eerste AR bril die geheel op zichzelf werkt zonder additionele hardware. De Moverio serie AR brillen varieert van compacte modellen voor persoonlijk gebruik tot industriële producten. Epson werkt ook samen met DJI voor de besturing van drones.

Moverio BT-300 / FPV

Dit is een lichtgewicht AR bril met twee 720p HD displays op basis van SI-OLED projectie met 3D weergave. Het virtuele display heeft een formaat van 80 inch op 5 meter afstand tot 320 inch op 20 meter afstand. Er zijn bewegingssensoren ingebouwd, de camera heeft een resolutie van 5 MP. Er wordt een losse Android 5.1 controller meegeleverd met touchpad navigatie met een Intel Atom X5 processor en een MicroSDHC kaart slot. De controller heeft zowel Wifi als Bluetooth. Het is een AR bril die gericht is op hobbyisten en ontwikkelaars. De FPV versie is samen met DJI ontwikkeld en is geschikt voor gebruik met drones.

Moverio BT-350

Deze AR bril is geschikt voor situaties waarbij meerdere gebruikers tegelijkertijd gebruik maken van een Augmented Reality headset, er wordt admin software bijgeleverd op basis van het Windows besturingssysteem. De bril zelfs werkt op Android. De AR bril is verbonden via draad met een afstandsbediening, met de bewegingssensoren en ingebouwde camera is het een uitstekende oplossing voor 360 graden presentaties, het product kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

Moverio Pro BT-200

Deze AR bril is gemaakt voor professioneel gebruik, dat is te zien aan het veiligheidsglas die voldoet aan de ANSI Z87.1 standaard. De bril is verder bestand tegen water en stof (IP54) en kan een val van een hoogte van 1,2 meter weerstaan. Met de spraakbesturing, hoofd tracking en handbewegingen kun je zonder externe controller de headset besturen. Met de 5 MP camera kan de werknemer contextuele instructies ontvangen. Op basis van GPS en de Epson IMU is locatiebepaling zeer nauwkeurig. Er is ook nog een Moverio Pro BT-2200 leverbaar voor industriële toepassingen.

Google

De Glass Explorer Edition uit 2013 werd in 2015 stilletjes van de markt gehaald. Deze AR bril voor consumenten was zijn tijd vooruit, wellicht iets té ver voor het grote publiek. Met de Glass Enterprise Edition probeert Google het nog een keer, ditmaal exclusief voor de zakelijke markt. De specificaties zijn wat aangepast, en ze hebben dertig professionele partners betrokken bij de ontwikkeling van deze versie. Volgens AGCO is de efficiëntie tijdens het werk met 25% gestegen, DHL geeft ook een verbetering van 15% aan.

Glass Enterprise Edition

De nieuwe versie van Glass is uitgerust met een wat groter prisma, de resolutie van 640 x 360 is gelijk gebleven. Naast het formaat is hier niet zoveel veranderd ten opzichte van de voorgaande versie uit 2015. De “bone conduction speaker” die via de schedel audio kon genereren is vervangen met een eenvoudige luidspreker naast het oor. Hiermee is de geluidskwaliteit een stuk beter geworden. De sensoren in het frame zijn flink uitgebreid met een lichtsensor, een digitale kompas, en een knipper sensor zodat je met het knippen van de ogen acties kunt uitvoeren. Daarnaast is er ook een barometer aanwezig, een capacitieve hoofdsensor die de nabijheidssensor vervangt, en een sensor om te bepalen of de bril is ingeklapt.

De Wifi module heeft nu Dual Band 2.4 en 5 GHz, de Bluetooth LE en HID is geschikt voor meerdere apparaten tegelijkertijd. De camera kan 5 MP foto’s maken en 720p video opnemen. Er is een LED lampje ingebouwd wanneer er te weinig licht aanwezig is. De AR bril is voorzien van een 32-bit Android systeem op basis van een Intel Atom processor. Het RAM geheugen bedraagt 2 GB met 32 GB opslagruimte. Met de nieuwe 780 mAh accu moet deze versie langer meegaan op een acculading.

Vrijblijvend contact met onze Experts of een demo op locatie?

Contact

ODG en Augmented Reality

Ralph Osterhout, directeur van de Osterhout Design Group is sinds 2009 bezig met de ontwikkeling van draagbare computers. Zijn ervaring reikt veel verder terug, in 1984 ontwikkelde hij al de PSV-7 nachtkijker. Met de “R” serie Smart Glasses richt ODG zich voornamelijk op de zakelijke markt, hoewel er ook plannen zijn voor een goedkopere versie voor consumenten. Het design van de ODG AR brillen wijkt af van de concurrentie en lijken meer op sportieve zonnebrillen. Momenteel is alleen het R7 model direct leverbaar, de R6 is uit het assortiment en de R8 en R9 zullen later verschijnen evenals de R-7HL voor gebruik op gevaarlijke locaties.

R7 Smartglasses

Deze AR bril werd uitgebracht in 2015 en werkt op basis van de Qualcomm Snapdragon 805 mobiele processor op een kloksnelheid van 2.7GHz. Er is 3 GB RAM aan boord met 64 GB opslagruimte, de capaciteit van de accu ligt op 1300 mAh. Aan beide zijden bevinden zich haptic feedback controllers waarmee je acties op de slapen van je hoofd kunt voelen. De AR bril is uitgerust met twee 720p schermen met een snelheid van 80 beelden per seconde, dit maakt stereoscopisch 3D mogelijk. Communicatie verloopt via Bluetooth 4.1, naast de bewegingssensor bevat de R7 ook een hoogte sensor, vocht sensor en een licht sensor, de autofocus camera kan tot 1080p video opnemen. Net zoals de meest AR brillen werkt de R7 ook op basis van het Android besturingssysteem met een eigen ReticleOS framework voor applicatie ontwikkeling. Het is mogelijk om de lenzen op sterkte te laten maken.

 

Optinvent en Augmented Reality

Dit bedrijf is niet de meeste bekende fabrikant van AR brillen in dit lijstje, toch verkopen ze inmiddels alweer hun tweede bril via de website. Onder de naam “ORA” maken ze Augmented Reality brillen die werken met hun eigen Clear-Vu display, een gepatenteerde technologie.

ORA-2

Deze AR bril heeft een virtueel scherm van 61 inch bij een afstand van 4 meter, je kunt de prisma instellen op een “glance” modus en AR modus waarmee je twee manieren hebt om de informatie te bekijken. De camera heeft een resolutie van 5 MP, het mogelijk om zowel foto’s als videobeelden op te nemen. Aan de rechterzijde bevindt zich een in-ear hoofdtelefoon plug. Deze bril is voorzien van Android 4.4.2, hoewel standaard Android apps werken is het beter geoptimaliseerde AR apps te laten ontwikkelen. Optinvent heeft een eigen app winkel op de website met diverse applicaties ingericht. De bril wordt bediend met een klein touchpad in het frame. Met een gewicht van slechts 90 gram zijn er toch volop sensoren ingebouwd zoals een gyroscoop, snelheidsmeting en kompas. De accu van 1200 mAh houdt het tot vijf uur vol in de praktijk.

 

Recon en Augmented Reality

Dit bedrijf uit Canada maakt AR brillen die specifiek voor atleten gemaakt gemaakt zijn. Het bedrijf werd in 2008 opgericht en in 2010 verscheen hun eerste product op de markt. Sinds 2015 is Intel de eigenaar van Recon, hun laatste product is de Jet. En dat is ook letterlijk het laatste product aangezien Intel in juni 2017 aangaf aan het einde van dit jaar volledig met de productie te stoppen. Tot die tijd blijft de Jet leverbaar.

Jet

Het virtuele scherm van de Jet is 30 inch groot op een afstand van 2 meter, dit scherm zal automatisch activeren op basis van oogdetectie. Wanneer je naar het scherm kijkt zal deze automatisch geactiveerd worden om de gebruiksduur per lading te verlengen. De accu is overigens te vervangen voor langdurig gebruik achtereen. De camera kan met een tik op het touchpad foto’s en video-opnames maken, het display is tegelijkertijd de viewfinder. In de jet vind je een accelerometer, gyroscoop, hoogtemeter, barometer en magnetometer. Daarnaast is deze AR bril voorzien van Wifi en Bluetooth en je kunt direct verbinding maken met je eigen smartphone om gesprekken aan te nemen en tekstberichten te lezen. De lenzen bieden UV bescherming en reduceren weerspiegeling.

 

Vuzix en Augmented Reality

Dit bedrijf bestaat al sinds 1997, ze ontwikkelen VR en AR oplossingen waarvan de Wrap 920AR de eerste commercieel verkrijgbare AR headset was. De M100 AR bril werd in 2013 uitgebracht, die later werd opgevolgd door de M300 en nu is er de 3000 serie. Hoewel de AR brillen zelfstandig werken kun je ze ook koppelen met je smartphone om de mogelijkheden uit te breiden. Ze leveren momenteel de grootste lijn in AR brillen voor verschillende toepassingen en doelgroepen.

M100

De eerste commercieel verkrijgbare AR bril werkt op basis van het Android besturingssyteem met alle functionaliteit van een smartphone op een radio ontvanger na. Er is een HD camera voor foto- en video opnames, het geheugen kan worden uitgebreid en live streaming is ook mogelijk. Je kunt met Wifi of Bluetooth 4.0 verbinding maken met het internet en andere apparaten. GPS, gyroscoop en een kompas zijn ingebouwd. Je kunt de AR bril bedienen met spraak, knoppen of met gebaren.

M300

De opvolger werkt ook op basis van Android en beschikt over een Atom processor. Deze AR bril is uitgerust met één display en kan van prosumer tot professional gebruikt worden. De HD camera kan naast foto en video opnames ook barcodes scannen. Met head tracking en GPS kan de positie van de gebruiker nauwkeurig worden bepaald, het frame is duurzaam en kan tegen stof, water en vuil. Het is de verbeterde versie van de M100.

M3000

Deze serie werkt op basis van dezelfde Intel Atom processor als de M300 AR bril, het ergonomische ontwerp en de waveguide optiek maakt dit een waardige opvolger van de M100. De Blade 3000 uitvoering is een Slimme Zonnebril, een multimedia AR bril die ook geschikt is voor het bekijken van 3D video via een HDMI aansluiting. De ingebouwde microfoons zijn voorzien van ruisonderdrukking. De camera heeft een resolutie van 8 MP.

En Mixed Reality dan?

 

Mixed Reality headsets

MR headsets combineren de virtuele laag met de omgeving middels holografische 3D projectie en positionele bepaling. De technologie valt tussen AR en VR in. Op deze pagina worden alleen de AR brillen besproken, MR technologie heeft weer andere toepassingen, en de headsets zijn ook groter van omvang. We zullen drie voorbeelden noemen van MR headsets die nu verkrijgbaar zijn:

  • De Microsoft HoloLens is een volledig draadloze Mixed Reality headset op basis van Windows 10 met een diepte scanner en positionele bepaling.
  • De tweede generatie Meta MR headset is een PC accessoire die dienst doet als virtuele monitor en kan ook stereoscopische 3D beelden laten zien.
  • De Occipital Bridge is een uitgebreide smartphone houder voor de iPhone met een eigen dieptesensor om van een smartphone een soort HoloLens te maken. Hoewel je voor deze oplossing een iPhone nodig hebt staat Occipital verder helemaal los van Apple.