Dat Augmented Reality prodictititeit een boost kan geven en dat AR op de werkvloer dus zijn weg voorwaarts kent, wisten we al. Al jaren vragen specialisten zich af hoe Augmented Reality zijn plaats gaat vinden in de maatschappij. Studenten aan de Rice University hebben die plaats in de maatschappij verbreed met een nieuwe iPhone-app.

AR in de zorg

Er wordt niet alleen gewerkt aan AR in de educatieve kant van de zorg, AR vindt zijn toepassing ook steeds verder in de medische wereld.

AR vindt steeds verder zijn weg in de wereld van de zorg

In China werd hulp met gebarentaal via een AR app ontwikkeld, en het menselijk lichaam tot in detail bekijken met AR is al met een lage instap mogelijk.

Parkinson: een weg naar ‘Bevriezen’ oplossen

Ze claimen dat ze patiënten met Parkinson kunnen helpen een symptoom in bedwang te houden van parkinson, dat ‘bevriezen‘ wordt genoemd, een tijdelijk en onvrijwillig onvermogen om te bewegen wanneer bijvoorbeeld de armen de opdracht van de hersenen om iets op te pakken niet kunnen niet kunnen volgen.

Visuele, audio- of trillende aanwijzingen kunnen helpen dat te overwinnen, onderzoek heeft aangetoond en de Rice-ontwikkelaars zeggen dat hun nieuwe AR app ontwikkeld voor Parkinson een uitgebreide manier biedt om die signalen te leveren.

AR vindt een toepassing in de zorg

Lees meer op:   Medisch AR

Concreet bevat het augmented reality-technologie. Een gebruiker wijst eenvoudig de telefoon naar de grond en de app kan het beeld van een blok of cirkel werpen waar de voet van de persoon zou moeten landen om te blijven lopen. Die simpele aanwijzing kan voldoende zijn om patiënten hun natuurlijke gang te laten hervatten en ze zo hun wil te laten volgen.

Ook met audio- of sensorische signalen

De ontwikkelaars zeggen dat de Augmented Reality app ook audio- of sensorische signalen kan geven via de bestaande mogelijkheden van de iPhone. (Het is nog niet beschikbaar voor Android-apparaten, maar zou moeten kunnen worden aangepast aan dat platform, zeiden ze.)

“Dit is voor patiënten die in hun dagelijkse leven bevriezingsafleveringen ervaren”, zei Rice-student Gaby Perez. “Er zijn een paar apparaten op de markt om hen te helpen, maar geen van hen verwerkt alle drie soorten signalen.”

De nieuwe hulpstok voor Parkinson patienten?

Tegenwoordig gebruiken veel patiënten met de ziekte van Parkinson een stok met een laserhulp om hen te helpen bij loopbevriezing. De onderzoekers claimen dat hun app betaalbaarder en gemakkelijk te gebruiken is.

“Steeds als je je stok neerzet, springt de laserlijn voor u naar voren, zodat de gebruiker eroverheen kan stappen”, zegt co-ontwikkelaar Theresa Sonka. “Maar deze oplossingen met lasers zorgen voor problemen buitenshuis.”

“Wat cool is aan ons project is dat de goedkoopste oplossingen die nu beschikbaar zijn ongeveer $ 200 zijn, met sommige oplossingen die maar liefst $ 3.000 kosten”, voegde collega Jeremy David eraan toe. “Onze oplossing heeft echter het potentieel om effectiever en tegen een fractie van de kosten te werken.”

De opties van AR verkennen?

Boek een AR Workshop.

In 2014 al, dankzij Google

Als onderdeel van het Google Glass programma gaf Google in 2014 25.000 dollar om een Augmented Reality app voor Parkinson te ontwikkelen. De dansles zorgde voor betere beweging door Parkinson-patiënten, en minder stijfheid en verbeterde flexibiliteit. Inmiddels is Google glass gestopt en heeft het weer een doorstart gemaakt met de Google Glass Enterprise edition voor professionals.

Bron: Mobihealthnews