Ceo Tim Cook noemt de ontwikkeling van Augmented Reality techniek ‘net zo belangrijk als de smartphone’ en blijft in nagenoeg ieder gesprek met investeerders onderstrepen dat Apple zich volledig toelegt om de techniek te verbeteren.

Voor AR apps in iPhone, scroll door…

Wat doet de iPhone X met AR?

Animoji

De iPhone gebruikt facial tracking technologie om zo ‘animoji’ – een soort AR amoji – mogelijk te maken. Hier een voorbeeld van een man die grappig doet met Animoji (fascinerend overigens).

ARCore als reactie op ARKit

Google doet met ARCore ook een poging AR toegankelijk te maken. Magic Leap werpt zich ook nog in de strijd, met meer een focus op de consumentenmarkt; Microsoft doet hetzelfde, maar dan gericht op de zakelijke markt.

Een update van iOS

De release van Apple’s nieuwe operating system voor mobiele apparaten, iOS 11.3, nadert gestaag. Gisteren, op 12 maart 2018, werd de vijfde beat uitgebracht.

Wat betekent dat voor AR op iPhones?

Deze update brengt weinig schokkends met zich mee. Voor Augmented Reality houdt dit in dat oneffen oppervlakken makkelijker worden gedetecteerd door een update in ARkit. Hetzelfde geldt voor verticale oppervlakken. Dit is in het bijzonder van belang bij spatial mapping: nodig voor het goed, of überhaupt werken van AR.

Apple AR in de toekomst

Apple’s grote mond over AR op iPhones

Apple heeft aangegeven grootse plannen te hebben voor 2019 als het gaat op AR op iPhones. Apple’s CEO Tim Cook noemt Augmented Reality net zo belangrijk als de smartphone. Hij blijft in veel gesprekken met investeerders onderstrepen dat Apple zich volledig toelegt om de techniek te verbeteren, omdat hier de toekomst

Privacy is no more

Met de nieuwe techniek kan een volledige kamer worden gescand. Wat dit betekent voor veiligheid, privacy en uiteraard ook defensie – dat altijd voorop loopt als het gaat om (het geheimhouden van) technologie, laten we aan de verbeelding over.

De jury van Fastcomany prijs Apple voor ARKit; een ar-platform waarbij gebruikers niet schijnen te inleveren op het gebied van privacy. Apple’s eigen development forum beschrijft inderdaad de eigen regels rondom privacy als het gaat om de face tracking technologie van AR.

Augmented Reality Apps voor iPhone X

Gratis AR apps voor iPhone

Voor iOS staan hieronder een aantal gratis Augmented Reality apps, die je vooral kennis laten maken met de wondere wereld van AR apps.

• Magicplan
    Plattegronden van je eigen huis.

Een super simpele app om een plattegrond te maken van je huis, om deze vervolgens te kunnen downloaden in allerlei bestandsformaten (dan wel betaald helaas).
  • Night Sky
    Loop zelf om het zonnestelsel dankzij ARKit-ondersteuning in Night Sky.
  • Edmunds
    App van een Amerikaanse autohandelaar, maar je kunt hiermee met ARKit wel zien of de auto van je dromen in je garage past.
  • IKEA Place
    App van IKEA waarmee je meubels in je eigen huis kunt plaatsen. Let op: voorlopig alleen nog in de Amerikaanse App Store.
  • Fitness AR
    Gebruik je Strava om je wielren- en hardlooproutes vast te leggen, dan kun je ze met deze app via AR bekijken.
  • Quartz
    Nieuwsapp Quartz laat je het nieuws nu ook in augmented reality beleven.

Gratis iPhone AR Games

Onderstaand een lijst met gratis AR game apps die je kunt spelen op de iPhone, met een link naar de App Store.

• World Brush
    Onthult goed de potenties van AR voor op je iPhone. Gratis te downloaden in de App Store.
  • AR Airplanes
    Een leuke manier om AR uit te proberen

Een Nederlandse game waarin je een virtueel vliegtuigje door de lucht kunt besturen.
  • Warhammer 40,000: Freeblade
    Deze Warhammer-game heeft een speciale AR-fotostand waarmee je met je favoriete personage op de foto kan.
  • Egg, Inc.
    Verkoop zoveel mogelijk eieren, nu ook in AR.
  • Thomas en zijn vriendjes Minis
    Bouw je eigen treinstelsel met Thomas de Stoomlocomotief. Je treinwereld plaats je eenvoudig in je eigen woonkamer.
  • Stack AR
    Torens maken met blokken in augmented reality.

iPhone AR Games: deze zijn niet gratis, wel cool

Onderstaande games zijn betaald, maar vaak ook beter van kwaliteit.

• Splitter Critters

Dit is een non-AR puzzel game waarin je de wereld moet verplaatsen met je vinger. Er zijn speciale AR-levels toegevoegd.
  • Conduct AR!

Treinen van sporen laten wisselen om botsingen te voorkomen. Conduct AR is een puzzelgame in wild-western-stijl.
  • Monster Park – Dino World
    Niet schrikken: er verschijnt ineens een dinosaurus in je woonkamer!
  • ARise
    Puzzelen in AR: het kan!
  • Magic Sudoku
    Heb je problemen met het oplossen van een sudoku, gebruik dan deze app!