Sinds Apple de software voor ARKit heeft vrijgegeven kunnen ontwikkelaars de mogelijkheden van Augmented Reality op Apple producten verkennen.

AR Applicaties

AR in jouw industrie?   AR app laten maken

Pas in het najaar zal ARKit officieel onderdeel uit gaan maken van het iOS11 mobiele besturingssysteem, samen met de nieuwste iPhone. Op dit moment worden er al interessante testen gemaakt, dit zijn onze favorieten:

Lees ook: De beste ARKit Voorbeelden.

1. Tekenen in Mixed Reality

De HTC Vive is een Virtual Reality headset, ARKit is Augmented Reality technologie. In combinatie krijg je Mixed Reality, in deze video kun je een artiest zien tekenen met de HTC Vive op basis van het Unity systeem, dit wordt weergegeven op een iPhone met ARKit. Het resultaat is een opvallende Mixed Reality ervaring.

2. Augmented Reality Arcade

De Virtual Reality game ontwikkelaars Ivanovich Games hebben ondertussen behoorlijk wat ervaring opgebouwd met VR games, nu combineren ze deze kennis met ARKit. Het resultaat is een klassieke Arcade kast met een Augmented Reality spel. De speler draagt een HTC Vive Virtual Reality headset, de toeschouwer kijkt mee via een Apple apparaat, Je kunt duidelijk een pistool zien zweven.

3. Virtueel meetlint

Dit Augmented Reality meetlint is niet de eerste, het geeft wel aan hoe eenvoudig het is om nauwkeurig objecten op te meten met een mobiele smartphone. Voor het huis inrichten kan dit ideaal zijn, wanneer het uiteindelijke product nauwkeurig blijkt te zijn kan dit ook voor professionele toepassingen ingezet worden zoals in de bouw.

4. Augmented Take on Me

Nu weten we eindelijk waar de “A” in de bandnaam A-ha voor staat. Deze ARKit demo is een hommage aan de klassieke videoclip Take on Me uit 1986 gemaakt door Trixi Studios. De originele videoclip kwam tot stand door tekeningen te maken over de video wat tot een groot succes heeft geleid voor de pop band A-ha en een doorbraak was voor muziekvideo’s.

Wat vooral bijzonder is aan deze AR versie is de virtuele kamer waar je in kunt stappen, zo wordt AR en VR op een opvallende wijze gecombineerd. Als je wat jonger bent, en niet begrijpt waarom er plotseling enkele mannen met een waterpomptang om zich heen meppen is hier het origineel te bekijken:

Je kunt zelf aan de slag met ARKit op voorwaarde dat je beschikt over iOS11 Beta en Xcode 9 Beta. Je hebt uiteraard een redelijk recente Apple iPhone of iPad nodig en een Apple Developer Licentie. Ook kun je een AR app laten maken.