Met Augmented Reality worden computerbeelden over bestaande beelden gelegd. Met Artificial Intelligence kun je een computersysteem zelfstandig laten “denken” en evolueren.

Bedrijven als Google investeren veel tijd en geld in AI projecten om slimme apparaten en programma’s te ontwikkelen.

AR Applicaties

AR in jouw industrie?   AR app laten maken

Glass is een Android app die theorie in praktijk brengt met software die beelden kan analyseren en herkennen. Nee, het is nog geen volwaardige AI, maar let op, intelligente robots zijn in opmars.

 Beeldherkenning met Glass

Glass is niet hetzelfde als Google Glass, de slimme bril van enkele jaren geleden. Deze app werd gemaakt door een student en is meer een test dan een volwaardige dienst. Je kunt een foto kiezen uit je eigen fotocollectie of direct een foto maken, de software maakt een analyse en vertelt je waar de foto van is. Je maakt bijvoorbeeld een foto van een bed en de app zegt dat je een foto van een bed hebt gemaakt. Reuze handig dus, want dat wist je zelf nog niet!

Eerlijk gezegd heb je niet zoveel aan Glass, het is wel interessant dat een student een soortgelijke app kan uitbrengen. Google heeft een eigen beeldherkenning algoritme genaamd TensorFlow voor Android.

De Glass herkenning werkt online via externe servers terwijl de Google oplossing lokaal werkt op basis van de smartphone hardware. Hoewel Glass daarmee niet leunt op de processorkracht van de smartphone worden jouw foto’s extern opgeslagen en verwerkt, wat niet zo goed is voor de privacy van de gebruiker. Zeker bij een hobbyproject als Google Glass is het niet duidelijk of jouw data goed beveiligd is.

Andere virtuele assistenten

Glass is zeker niet de enige app die beelden kan herkennen, met behulp van Artificial Intelligence is er nog veel meer mogelijk.

Bixby van SamsungDenise

Na Siri van Apple wilde plotseling elk technologiebedrijf een eigen virtuele assistent. Amazon heeft Alexa, Google heeft “Ok Google” en Samsung brengt Bixby uit als virtuele assistent voor de Galaxy 8 serie. Bixby kan naast spraak ook beelden herkennen. Zie je iemand met een leuk paar schoenen lopen?

 

Maak er een foto van en de beeldherkenningssoftware stuurt je direct naar een winkel waar je de schoenen kunt bestellen. De combinatie van stem, tekst en beeld is interessant omdat je zo veel meer mogelijkheden hebt dan roepen tegen je iPhone in een drukke omgeving.

Bixby leert ook op basis van nieuwe informatie en resultaten uit het verleden, net zoals voorspellende tekstinvoer rekening houdt met tekstberichten die je eerder hebt gestuurd.

Braina

Zoals de naam al doet vermoeden komt de naam voort uit “Brain Artificial”, deze software moet de werking van menselijke hersenen nabootsen zodat het programma kan leren op basis van nieuwe informatie. Als Braina een antwoord niet weet kun je dat zelf geven, de software onthoudt het dan voor de toekomst. Wanneer de informatie van Braina niet juist is kun je dat verbeteren. Zo kan Braina groeien en slimmer worden.

Denise

Radio Dj’s kunnen met pensioen, Denise is een Dj die 24 uur per dag, 7 dagen per week kan werken. Denise spreekt op basis van informatie die mensen geven, de software kan zelf nog geen informatie creëren die niet vooraf is ingegeven, het is dus geen echte AI. Denise is wel een virtuele assistent met een gezicht, er is ook een cartoon versie en een mannelijke Avatar ontworpen.

Google LensGlass

De zoekmachine gigant Google moet vernieuwen, Artificial Intelligence is de volgende logische stap om de dienstverlening te verbeteren. Met Google Lens kun je bijvoorbeeld nu al met de camera een bloem bekijken, de app geeft je informatie over het soort bloem met een AR overlay.

Je kunt een Wifi wachtwoord scannen en deze wordt direct ingevoerd in je internetinstellingen, deze functie komt overigens ook in Apple iOS11. Je kunt recensies van restaurants oproepen door gewoon de camera op de gevel van het restaurant te richten.

Omdat Google veel geld verdient aan advertenties, is het van belang om hun diensten steeds verder uit te breiden met AI functionaliteit waarmee Google uit kan groeien tot de standaard virtuele assistent.

De Science Fiction verhalen over robots die zelfstandig gedachten kunnen vormen komen steeds dichterbij. Gekoppeld aan VR en AR zijn de mogelijkheden nagenoeg onbeperkt. Het is alleen de vraag of mensen deze mogelijkheden zullen bedenken, of dat computers ons te snel af zijn.