In 2013 kwam Google met een revolutionair nieuw product; de Google Glass, een Augmented Reality bril voor de instapprijs van 1500 dollar. Een jaar later werd de Glass Explorers Editie vervangen door een publiekelijk beschikbaar model met een ingebouwde camera.

In dit artikel:

• Wat is Google Glass?
  • Hoe werkt Google Glass?
  • Kun je Google Glass huren of kopen?

In januari 2015 werd alweer aangekondigd dat Google zou stoppen met de productie van deze AR bril. In juli 2017 is de draad weer opgepakt, ditmaal met de Google Glass Enterprise Edition, een nieuwe versie die specifiek gericht is op de zakelijke markt.

Wat is Google Glass?

De Google Glass bestaat uit een frame met daarop een speciale HUD (Heads Up Display) aan de rechterzijde die een Augmented Reality beeld kan projecteren ter aanvulling op het normale gezichtsveld. Het montuur is uitgerust met een ingebouwde 720p foto- en videocamera. De nieuwe versie heeft een 5MP camera voor een betere kwaliteit foto’s.

De AR bril werkt op basis van het Android besturingssysteem waarvoor een aantal apps speciaal aangepast zijn op de Glass voor een duidelijke weergave met aangepaste interface. Naast software van Google zijn er ook third-party apps zoals Facebook en Twitter beschikbaar voor deze headset. Je kunt de Augmented Reality bril bedienen via een app op de smartphone of direct op het frame met een touchpad, er is tevens eens knop voor foto en video opnames. Het is ook mogelijk om handsfree te werken met gesproken commando’s.

Hoe werkt Google Glass?

Er is een prisma lens aan de rechterzijde van het montuur geplaatst waar de beelden op geprojecteerd worden. Je ziet dus maar aan één zijde het beeld, het beeld kan niet stereoscopisch 3D zijn omdat je maar met één oog naar de beelden kunt kijken. Dat is bij de Google Glass ook niet echt nodig omdat het vooral een apparaat is om standaard taken over te nemen van een smartphone.

AR Applicaties

AR app voor Google Glass laten maken?   AR app laten maken

Glass is geen compleet zelfstandig apparaat, het werkt samen met een Android of iPhone smartphone. Dat gaat draadloos via Bluetooth die je net als andere apparaten middels pairing kunt koppelen. Met een PC kun je ook verbinding maken met het Wifi netwerk wanneer je thuis bent.

Dit proces wordt eenvoudig gemaakt door een QR code op de PC te scannen. Op de smartphone gebruik je de speciale MyGlass app. De Microsoft HoloLens is wel een compleet zelfstandig systeem met alle benodigde hardware en software aan boord.

Eigenlijk is de Google Glass een montuur met een kleine computer ingebouwd en voorzien van een prisma, er zitten geen normale glazen in het montuur. Je kunt er wel een zonnebril inschuiven, daarnaast is het mogelijk een hoofdtelefoon direct op het frame aan te sluiten zodat je muziek kunt luisteren, of in rumoerige ruimtes toch de gewenste commando’s kunt horen.

Google Glass Toepassingen

Bij Google noemen ze de apps Glassware en dit zijn vooral de bekende applicaties zoals Evernote, Facebook, Google+ en Twitter. Je kunt deze applicaties in de smartphone app configureren. Hier zijn enkele Google Glass toepassingen die de functionaliteit van het systeem illustreren:

• Navigatie: Omdat Glass een draagbaar systeem is kun je buiten vrij rondlopen. De navigatie kan worden gebruikt om te lopen, fietsen en te rijden met de auto. Het navigatiescherm wordt als beeld-in-beeld weergeven in de hoek zodat niet je complete gezichtsveld wordt afgedekt. Met de spraakherkenning kun je zonder je handen te gebruiken commando’s geven aan de headset.
  • Navigeren met je stem: Je kent het commando “Ok Google” waarschijnlijk wel van Android toestellen, iPhone gebruikers kennen deze functie als “Hey Siri”. Op deze AR headset zeg je “Ok Glass” waarna je commando’s kunt inspreken. Er is een standaard lijst aan commando’s beschikbaar waarmee je handsfree kunt werken of bijvoorbeeld kunt autorijden. Je kunt zoekopdrachten voor Google inspreken of tekstberichten sturen met je stem.
  • Foto’s maken: Bovenop het montuur bevindt zich een knop waarmee je direct een foto kunt maken. Je kunt de foto vervolgens delen via Google+. Wanneer je deze knop wat langer ingedrukt houdt zal de video opname starten, als je weer de knop indrukt beëindigt de opname. Je kunt ook foto’s maken met stemherkenning.

Google Glass Demo

De eerste lichting gebruikers werden “Glass Explorers” genoemd, een groep van 8000 gebruikers die voor 1500 dollar de eerste publieke versie mochten uittesten. Een jaar later zou de beta test verder opengesteld worden. De AR bril kreeg met name wegens de potentiële inbreuk op privacy veel kritiek te verduren.

Diverse winkels en horecazaken hingen posters op om de headset te weren, en landen als Rusland wilden nog verder gaan en dit product compleet verbieden. In een test door een journalist die doof is geboren bleek dat de Google Glass is de oorspronkelijke vorm niet geschikt was voor mensen met een gehoorbeperking.

Google Glass voor bedrijven

De originele Google Glass was vooral gericht op consumenten en dat bleek een inschattingsfout te zijn geweest. Het ontwerp van de Google Glass zag er vreemd uit op straat, en het oog van de camera zag er bedreigend uit voor omstanders. Het gevoel van privacy was verdwenen. Glass werd geruisloos van de markt gehaald en de ontwikkeling leek stil te liggen. Tot Google in 2017 met de Glass Enterprise Edition kwam. Deze versie heeft betere hardware en richt zich specifiek op de zakelijke markt. Geïnteresseerde partijen dienen zich aan te melden bij Google.

AR in jouw industrie?   AR Educatie

Het grote verschil tussen de consumentenmarkt en de zakelijke markt is de gecontroleerde wijze van gebruik. Binnen een bedrijf speelt de privacy factor een stuk minder, en de software kan voor heel specifieke doelen worden ingezet. Denk aan on-screen handleidingen tijdens werkzaamheden, of het maken van foto’s en video’s voor collega’s en het scannen van product codes.

Google is niet de enige partij die zich op de zakelijke markt heeft gericht, ook de Osterhout Design Group en Microsoft met de HoloLens richten zich vooral op bedrijven. ODG is hierbij de grootste concurrent van Google met hun lijn Smart Glasses die eveneens op basis van het Android besturingssysteem werken. Een Google Glass applicatie ontwikkelen is relatief eenvoudig omdat het een aangepaste versie van het Android systeem betreft.

AR in marketing?   AR Marketing

Er zijn diverse interacties bedacht die specifiek gericht zijn op handsfree gebruik van de Google Glass. Door je hoofd een stukje naar achteren te kantelen kun je de bril activeren. Wanneer je nog een keer snel je hoofd omhoog knikt zal het scherm verdwijnen. Je loopt dus niet altijd rond met een zwevend schermpje voor je ogen. Wanneer meldingen binnenkomen wordt er een geluid afgespeeld maar ze worden niet direct weergegeven.

AR veiliger en sneller? Bijvoorbeeld bij AR in de logistieke sector:   AR Logistiek

Dat maakt werken veiliger, wanneer je binnen vijf seconden je hoofd oplicht zul je de melding zien verschijnen. Om de accu te sparen zal de Google Glass herkennen wanneer je de Augmented Reality headset draagt.

Google Glass Kopen Nederland

Ben je een consument, dan trek je aan het kortste eind. De Google Glass is reeds gebruikt voor diverse toepassingen voor de zakelijke – of semi-zakelijke section, zoals in de medische sector, voor journalistieke verslaggeving, sport en zelfs in het leger van Nepal. De Enterprise Edition die in juli 2017 is verschenen is, is specifiek gericht op professioneel gebruikt waarmee dit product een meer specifieke focus zal krijgen.

AR Bril huren?

Wil je toch een augmented reality bril huren? De Vuzix AR bril is een veelgebruikte variant. Wijzelf hebben meerdere Daqri AR brillen liggen, die zich op de zakelijke markt richten. Voor consumenten lijkt de Magic Leap AR bril echt vorm te gaan krijgen, hoewel de echte lanceerdatum nog altijd onbekend is.

Google Glass heeft een enterprise edition en een consumentenversie (gehad). De consumentenversie van de Glass is niet meer leverbaar.

Het is wel mogelijk om een aanvraag te doen voor de Google Glass voor de zakelijke markt. Er worden geen specifieke prijzen genoemd – zoals vaak het geval is bij B2B producten wordt er een prijs op aanvraag verschafd. Dit kan via internationale partners van Google Glass (zie hier onder).

Google Glass huren Nederland en Europa

Een Google Glass huren is op dit moment niet direct mogelijk, of het moet via een derde partij zijn. Dit zijn partners van Google, waarvan Swymed er één is die in Nederland gevestig is.

Alle Google Glass partners kun je op de Google Glass partner pagina vinden.