Als toerist heb je vast wel ooit meegemaakt dat je de weg moest vragen naar een beroemd monument of een museum aan een lokale bewoner. Of andersom, wanneer een buitenlandse toerist je de weg vraagt naar de lokale kaasfabriek.

Met de laatste ontwikkelingen op het gebied van Augmented Reality kan dit weleens verleden tijd zijn. AR App development is al op het niveau dat je op een luchthaven AR pijlen op de vloer kunt projecteren die je naar de juiste gate verwijzen. Dit kan naast informatie uiteraard ook een commerciële boodschap zijn, zoals een virtuele Ronald McDonald die voor je uit loopt op weg naar het dichtstbijzijnde hamburger restaurant met de gouden bogen.

Op zoek naar een ontwikkelaar?

Ar Experts:   AR App developers

Er komen steeds meer apps op de markt die gebruik maken van Augmented Reality op basis van locatie. En met de AR brillen die de komende jaren voor consumenten beschikbaar komen gaan we de wereld om ons heen op een compleet nieuwe manier ontdekken. AR App development is nu nog een nichemarkt, maar daar gaat snel verandering in komen. De wereld zoals we die nu kennen gaat veranderen dankzij augmented technologie.

De drempel voor Augmented Reality ligt laag

De meest gebruikte AR toepassingen zijn momenteel de gezichts filters van Snapchat, Facebook of de iPhone, je ziet ze ook vaak in virtuele make-up apps. Uiteraard met een optie om jouw favoriete mascara direct te bestellen. Spellen zoals een virtueel huisdier zijn heel populair, maar ook praktische tools zoals een virtueel meetlint om jouw huis op te meten.

De gebruiker heeft niet meer nodig dan een smartphone en een applicatie. Met de huidige ontwikkelingen in AR App development is het al mogelijk om de ruimte om je heen te “scannen” en Augmented Reality objecten precies op de juiste plek weer te geven.

Zo kun je zombies uit “The Walking Dead” in het park omleggen, je kunt achter een cartoon karakter aanlopen die je de mooiste plekjes in de stad laat zien, of je kunt een ruïne uit de Tweede Wereldoorlog weer in volle glorie zien staan, op ware grootte. En dat alles met de smartphone die je altijd in je zak hebt (of nog vaker in je hand!).

AR app development wordt steeds eenvoudiger

De laatste jaren hebben grote bedrijven als Microsoft en Google enorme sprongen gemaakt in AR App development, en daar plukken we nu de vruchten van. Ze stellen SDK’s beschikbaar aan ontwikkelaars, daarnaast zijn er ook Open Source en commerciële ontwikkeltools om een Augmented Reality applicatie te bouwen. Je zult er nog steeds een capabele software developer voor nodig hebben, maar omdat zij gebruik kunnen maken van krachtige tools kan de ontwikkeling van Apps snel en betaalbaar worden uitgevoerd.

Augmented Reality in de echte wereld

De eerste AR Apps konden een afbeelding of object over het live beeld van de camera leggen. Als de gebruiker beweegt blijft het beeld op dezelfde positie voor je ogen zweven. Daarna kwamen de AR markers, met een eenvoudige zwart-wit afbeelding kon de software een locatie bepalen om het Augmented Reality object op een vast punt te plaatsen. Nu kun je met een smartphone zelfs de wereld om je heen gebruiken als referentie om daar AR informatie in te plaatsen, wereldwijd.

lightfield technology AR scan

Zo kan een bedrijf een onzichtbaar logo plaatsen dat alleen te zien is door jouw smartphone als “venster” te gebruiken. Dat is leuk voor spellen als Pokémon Go, maar uiteraard ook voor bedrijven die in plaats van een duur billboard nu reclame kunnen maken zonder het straatbeeld te beïnvloeden. Zo krijgt iedereen een unieke blik op de wereld om zich heen, volledig gepersonaliseerd naar de wensen van de persoon. (zie hier: de 15 beste AR apps)

Hoe werkt AR app development?

Lees ook: Is magic Leap over-hyped?

Al deze prachtige toepassingen verschijnen niet zomaar op het scherm van een smartphone of tablet, je zult er wel eerst een App voor moeten ontwikkelen. Omdat er nu al diverse standaarden en “bouwblokken” zijn om Augmented Reality Apps te ontwikkelen, is het mogelijk om in relatief korte tijd een AR App te bouwen die op de meeste mobiele apparaten werkt.

Veelgebruikte AR SDK’s voor developers

Er zijn gelukkig al vele AR App development tools die het eenvoudiger en vaak ook goedkoper maken om Augmented Reality Apps te ontwikkelen die ook direct werken op standaard hardware. Dit zijn enkele populaire tools:

• ARCore: Deze ontwikkelomgeving werd door Google uitgebracht op basis van het Tango Project. Waar Tango alleen met speciale hardware werkte kan ARCore platform onafhankelijk gebruikt worden. Naast Android werkt het ook op Apple iOS.
  • ARKit: Deze Apple tegenhanger van ARCore maakt van de iPhone en iPad een prachtig venster op de Augmented Reality wereld, het is alleen geen multiplatform oplossing.
  • ARToolkit: De namen zijn haast niet van elkaar te onderscheiden, ARToolkit was er al voor de software van Google en Apple. Daarnaast is ARToolkit gratis te gebruiken en Open Source. Dat is goed voor de kosten bij AR App development, je zult wel iets terug moeten geven aan de community.
  • Maxst: Met een 2D SDK en een 3D SDK kun je zowel eenvoudige als complexe Augmented Reality Apps bouwen. Naast een beperkte gratis optie kun je ook professionele AR Apps laten maken op basis van een Pro of Enterprise optie.
  • Vuforia: Dit platform is goed in het herkennen van zowel objecten als tekst, als markers ben je niet beperkt tot QR codes maar kun je ook VuMarks gebruiken. Dit multiplatform systeem is gratis om mee te beginnen met een professioneel abonnement voor commercieel gebruik.
  • Wikitude: Dit is een professionele set aan AR tools die gebruik maakt van de SLAM technologie en ook te gebruiken is voor Smart Glasses. Er hangt ook een professioneel prijskaartje aan dit platform.

Bij AR App development is het goed om te weten dat alle tools ruim voorhanden zijn, maar vergeet niet dat het uiteindelijk gaat om een toepassing die aanspreekt bij de gebruiker.