Wat is de HoloLens?

De door Microsoft ontwikkelde Hololens is een AR headset waarmee je een laag data ziet over de werkelijk.

Deze draadloze headset werd in maart 2016 uitgebracht voor ontwikkelaars voor een bedrag van 3000 dollar. Nog altijd is de set voor developers voor een gereduceerd tarief beschikbaar, maar de investering blijft fiks.

De HoloLens betrof aanvankelijk een publiek beta product dat nog niet als volwaardig product te beschouwen was, maar wel door veel grote bedrijven werd gebruikt wordt in praktijksituaties. Later is dit doorontwikkeld tot volwaardig product.

De naam bij de ontwikkeling van dit product is eigenlijk “Project Baraboo” maar we kennen deze AR headset beter als de HoloLens.

Image VR Experts microsoft hololens

AR App Development

Een eigen App voor de HoloLens? Bekijk:    AR app laten maken

Alleen maar Windows?

Microsoft is niet alleen de ontwikkelaar van het meest gebruikte besturingssysteem op aarde, dit technologie bedrijf ontwikkelt ook andere software en hardware voor zowel consumenten als de zakelijke markt.

Eigenlijk is er geen bedrijf dat niet ergens Windows systemen gebruikt, waarschijnlijk staan er ook computers met Windows verstopt in de kantoren van Apple.

Naast Windows als besturingssysteem is Microsoft Office de standaard in zakelijke software, de cloud diensten van Microsoft worden ook veel gebruikt binnen bedrijven. Nu is er de Microsoft HoloLens, een Augmented Reality headset die veel groter is dan bijvoorbeeld de Google Glass.

Is de HoloLens een speeltje zoals de Xbox, of schuilt de toekomst van zakelijke computing in deze opvallende high tech bril? En als belangrijkste vraag; wat heeft de Microsoft HoloLens te bieden aan ondernemers?

Windows 10 en projecties

In de headset zit alle hardware om Windows 10 te draaien en een HPU om holografische projectie aan te sturen.

De headset heeft daarnaast een ingebouwde ruimtelijke positiebepaling zonder externe trackers, en een accu waarmee het systeem compleet draadloos werkt. Het is niet nodig om controllers te gebruiken, bewegingen met je vingers is voldoende, dit wordt met de ingebouwde camera herkent.

VR, AR, MR, wat kan de HoloLens (niet)?

(lees ook: Het verschil tussen VR, AR en MR)

De Microsoft HoloLens is eigenlijk geen AR headset maar een MR headset. De voornaamste stromingen binnen de virtuele wereld zijn Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR). Voor de duidelijkheid zullen we deze termen in het kort beschrijven:

 • VR / Virtual Reality: Je wordt als gebruiker compleet ondergedompeld in een virtuele wereld waarbij je de werkelijkheid niet meer kunt zien. Je draagt hiervoor een speciale headset met ingebouwd beeldscherm, dit kan ook een houder zijn met een smartphone.
 • AR / Augmented Reality: Je ziet als gebruiker nog steeds de wereld om je heen zoals je dat gewend bent, maar er wordt een laag over de werkelijkheid geplaatst met aanvullende (augmented) informatie. Deze laag ligt altijd over je normale gezichtsveld, en wordt op een plat vlak weergegeven. Dit werkt zowel met een speciale AR bril als met een smartphone of tablet.
 • MR / Mixed Reality: Dit is een geavanceerde vorm van AR waarbij je nog steeds de omgeving kunt waarnemen, maar er wordt een ruimtelijke projectie aan toegevoegd. De nieuwe informatie kan zowel 2D als 3D zijn, en kan overal in de ruimte gepositioneerd worden. Deze positie kan absoluut zijn waarmee je holografische objecten in een ruimte kunt plaatsen.

De Microsoft HoloLens valt in de laatste categorie, hoewel het technisch gezien een Mixed Reality headset betreft wordt het vaak bestempeld als Augmented Reality headset omdat deze term meer bekendheid geniet. Het belangrijkste aspect is het feit dat je door het vizier nog steeds de ruimte om je heen kunt waarnemen.

Wat kan de HoloLens?

Over een aantal jaren zal Mixed Reality (MR) technologie net zo normaal zijn als een smartphone nu is. Op dit moment kan het lastig zijn om uit te leggen wat je ermee kunt, het is echt iets dat je zelf moet ervaren. Met deze praktijkvoorbeelden proberen we de mogelijkheden te verduidelijken.

Hierna bespreken we wat de HoloLens niet kan.

 • De HoloLens is in staat een object in drie dimensies in een ruimte te plaatsen op een specifieke positie. Je kunt bijvoorbeeld een 3D object van een mens op ware grootte weergeven en daar omheen lopen alsof deze persoon daar echt staat. Handig voor AR in educatie bijvoorbeeld.
 • De headset is in staat stereoscopisch 3D weer te geven, waarmee je dus echt diepte kunt waarnemen. Dit is met de meeste AR brillen niet mogelijk omdat zij één tweedimensionaal scherm gebruiken. Door de wijze waarop het beeld wordt opgebouwd en geprojecteerd wordt op het glas voor je ogen kun je diepte ervaren.
 • Er is een diepte scanner in de headset gebouwd waarmee de HoloLens in staat is de ruimte in 3D op te slaan en te onthouden. Zo kun je bijvoorbeeld van een compleet huis een 3D model maken, en dit huis in verschillende lagen opbouwen. Bij het ontwerp van een auto kan dit een oplossing bieden in AR voor de automotive industrie.
 • De ingebouwde foto- en videocamera laat je beelden opnemen wat met name voor Remote Assistance erg handig kan zijn. De helpdeskmedewerker kan via Skype verbinding leggen, meekijken en zelfs notities in de ruimte maken.
 • Door de netwerk mogelijkheden kunnen collega’s op andere locaties samenwerken aan hetzelfde project. Laten we het voorbeeld van het voornoemde mensfiguur nemen. Bij een full body scan van een patiënt kunnen meerdere artsen met AR in de zorg uit de voeten. Verspreid over de hele wereld kunnen artsen de scan bekijken, er omheen lopen en realtime onderzoeken en met elkaar communiceren.
 • Het systeem is gemaakt om met handgebaren te bedienen, je hebt geen losse controllers nodig. Ook kan er met stembediening gewerkt worden waarmee je in een productieomgeving met beide handen kunt werken.

Wat kan de HoloLens niet?

Hoewel deze headset veel mogelijkheden biedt is het niet het einde van Mixed Reality ontwikkeling, maar juist het begin. Er zijn ook enkele beperkingen, die voor een deel in de tweede editie verholpen worden.

 • Door de wijze waarop de voorzetlens werkt is het niet mogelijk om diep zwart weer te geven, dit zal altijd transparant zijn. Bij een VR headset geldt deze beperking niet.
 • Met een kijkhoek van 50 graden is het holografische beeld beperkt tot een kader in het gezichtsveld. Het is nog niet mogelijk om de complete omgeving met MR content te vullen.
 • De headset is nog veel te groot om als “All Purpose” Smart Glasses ingezet te worden. Net als bij een VR headset is het een gebruiksvoorwerp die je opzet, gebruikt en weer afzet.

Waarom Mixed Reality beter is dan Augmented Reality

In theory is MR superieur aan AR hoewel er voor beide systemen specifieke toepassingen zijn. Dit zijn de unieke features van Mixed Reality zoals de Microsoft HoloLens deze gebruikt:

 • Holografische 3D projectie
 • Locatie specifieke content
 • Volwaardige diepte scanning
 • Compleet Windows 10 besturingssysteem
 • UItgebreide handsfree bediening

Dat neemt niet weg dat AR brillen ook erg praktisch kunnen zijn. Met name bij het verschaffen van extra informatie waarbij 3D projectie geen rol speelt.

HoloLens is vooral geschikt voor de zakelijke markt

Toen Microsoft voor het eerst demonstraties gaf van de HoloLens headset werden als voorbeeld voetbalwedstrijden getoond die je met een groep vrienden in de huiskamer bekijkt, evenals videogames zoals Minecraft. (Zie ook: De 15 beste AR games op een rij)

Ondertussen heeft Microsoft (net als Google) ingezien dat deze generatie AR en MR technologie voornamelijk geschikt is voor bedrijven. Denk hierbij aan prototyping, product presentaties, op afstand samenwerken en handsfree werken met interactieve handleidingen.

Hoewel er enkele eenvoudige spelletjes zijn ontwikkeld ligt daar niet de focus. Met een prijs van 3000 dollar voor de HoloLens en 5000 dollar voor de Commercial Suite is dit product nog lang niet interessant voor de massa.

De Microsoft HoloLens was de eerste functionele Mixed Reality headset die op de markt is verschenen. De eerste versie laat de nieuwe generatie wearables zien, de tweede editie zal uitgevoerd worden met een snelle processor en een verbeterde HPU voor een superieure holografische weergave.

Met name de handsfree functionaliteit in combinatie met het Windows 10 besturingssysteem maakt de HoloLens naast Windows PC’s en Microsoft Office een nieuw zakelijk product dat binnen afzienbare tijd de nieuwe standaard kan worden.

HoloLens zakelijk inzetten: AR app laten maken

Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn met een HoloLens voor uw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op. We helpen u graag verder met het ontwikkelen van een applicatie voor de Microsoft HoloLens.

AR App Development

Een eigen Augmented Reality App? Bekijk:    AR app laten maken

Onze gespecialiseerde HoloLens ontwikkelaars denken graag met u mee als het gaat om de functionaliteiten van de applicatie. We bespreken dan de doelstellingen en de beoogde werking van de HoloLens voor uw personeel. Een developer die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van HoloLens applicaties gaat vervolgens aan de slag met de ontwikkeling van de HoloLens applicatie.

Als de app gereed is, dan kunnen we helpen met de integratie binnen uw bedrijf. Zo kunnen we een demonstratie of workshop geven en de medewerkers laten zien hoe ze de HoloLens kunnen gebruiken. Bovendien kunnen we ook een oplossing bieden om HoloLenzen te kopen of te huren.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op, onze HoloLens ontwikkelaars helpen u graag verder!

Contact