AR: Die hippe technologie. Die wil je natuurlijk ook wel eens proberen. Maar hoe? Dat kan op je telefoon, of via een VR Bril.

AR: dat wil je ook wel eens proberen. Maar zijn je apparaten wel AR compatible? AR via je telefoon, of via een VR Bril: waarom, wat, wanneer.

AR: welke hardware gebruik je?

Een AR ervaring is onder te verdelen in twee grote categorieën: AR via je telefoon of AR via een AR bril. Grofweg zijn er 2 opties.

1. AR via een AR Bril

Er zijn verschillende typen AR brillen op de markt. Hier onder een korte lijst:

• Vuzix: M3000, AR3000 Smart Glasses, M100, M300
  • Osterhout Design Group: R6, R7, R8, R9
  • Epson: MOVERIO BT-300, BT-300 FPV, BT-350
  • Google: Glass Enterprise Edition, Tango
  • Microsoft: HoloLens
  • Meta: Meta 2

Het voordeel van AR via een AR bril is dat de toepassing in het dagelijks leven makkelijker wordt gemaakt. Zo kan AR worden

2. AR op je telefoon

AR op je telefoon zorgt voor een leuke ervaring met een relatief lage instap als het gaat om kosten. Dit is dan ook de manier van AR beleving waarvoor momenteel de meeste AR Apps worden ontwikkeld.

AR App Development

Een eigen Augmented Reality App? Bekijk:    AR APP ONTWIKKELING

Compatibiliteit van je telefoon voor AR

AR Compatibiliteit voor iPhone iOs

Online wordt veel beweerd dat iPhone 6s en hoger (of groter) AR Compatible is. We hebben dit getest: en ervaring leert dat dit niet het geval is. De iPhone 6s (plus – waarmee getest is), is niet AR-compatibel. De iPhones erboven wel.

Test het zelf: Ikea AR

Hier onder een screenshot van de iPhone 6s Plus, iOs 11.2.5. De grijze button laat zien dat je de app niet kunt downloaden.

AR niet compatible voor iPhone 6s plus

AR Compatibiliteit voor Android

Sinds Augustus 2017 heeft Google ARCore op de markt gebracht. Hiermee bracht het miljoenen apparaten op de AR markt.

ARCore

Met ARCore heeft Google een grote stap gezet richting het gebruik van AR voor meer Android apparaten. Het belangrijkste verschil tussen ARCore en het oudere Tango (dat met sensoren werkt) is dat u geen dieptewaarneming krijgt. Tango kan de wereld in 3D ‘echt zien’ door IR-licht uit te zenden en de terugkomsttijd te meten met behulp van een camera. Voor App ontwikkeling is dit ook een verschil.

ARCore supported apparaten
De door Google vrijgegeven lijst van Android apparaten die compatibel zijn met ARCore:

NameModel
Google Pixel 2All models
Google Pixel 2 XLAll models
Google PixelAll models
Google Pixel XLAll models
Samsung Galaxy Note8SM-N9508, SM-N950F, SM-N950N, SM-N950U, SM-N950W, SM-N950X, SM-SC01K, SM-SCV37
Samsung Galaxy S8+SM-G955F, SM-G955N, SM-G955U, SM-G955W, SM-G955X, SM-SC03J, SM-SCV35
Samsung Galaxy S8SM-G950U, SM-G950N, SM-G950F, SM-G950FD, SM-G950W, SM-G950U1
Samsung Galaxy S7SM-G930A, SM-G930F, SM-G930K, SM-G930L, SM-G930P, SM-G930R
SM-G930S, SM-G930T, SM-G930U, SM-G930V, SM-G930W