Magic Leap, de grote belofte voor een virtuele werkelijkheid is tot op heden nog een magisch mysterie. De laatste belofte was de onthulling van een product in 2017, dat bleek een aantal promotionele foto’s van een soort “steampunk” bril te zijn met een controller en clip-on draagbare PC. Dat is een stuk minder dan we hadden gehoopt, toch beginnen er steeds meer details naar buiten te druppelen zoals de introductie van de Lumin SDK, het platform dat ontwikkelaars kunnen gebruiken om apps te maken voor de Magic Leap One bril. De informatie over Lumin SDK geeft wat meer informatie over de mogelijkheden van het systeem, zo wordt het mysterie weer wat verder ontrafelt.

Wat is er mogelijk met de Lumin SDK?

SDK staat voor Software Development Kit, dat is de ontwikkelomgeving die developers nodig hebben om apps te bouwen voor een product. Er is ondersteuning voor de Unity en Unreal engines, Unreal heeft een aantal specificaties naar buiten gebracht:

• Tracking van het hoofd, zo weet je precies of en hoe de gebruiker zijn of haar hoofd beweegt.
  • Tracking van de ogen, zo kan de kijkrichting van de gebruiker bepaald worden.
  • Tracking van gebaren, zo kun je objecten manipuleren in de ruimte.
  • Scannen van de ruimte om je heen, en het combineren van virtuele elementen met de werkelijkheid.
  • Ruimtelijke audio voor een optimale ervaring en ook om misselijkheid te verminderen.
  • Een microfoon aansturing, bijvoorbeeld voor het geven van gesproken commando’s om communicatie met andere mensen mogelijk te maken.
  • Een ruimtelijke controller met 6DoF optie voor een accurate tracking van handbewegingen.
  • Ondersteuning voor zowel OpenGL en de geoptimaliseerde Vulkan software voor 3D weergave.

Volgens Tim Sweeney, de oprichter van Epic Games heeft Magic Leap een “magische” combinatie van hardware met software innovaties ontwikkeld wat de ruimtelijke manier van computers besturen dichterbij zal brengen.

Hoe kunnen ontwikkelaars de Magic Leap One software testen?

Ontwikkelaars die met de Lumin SDK aan de slag willen gaan kunnen zich aanmelden op de Creator Portal, daar kunnen ze vervolgens verschillende SDK’s downloaden en daarnaast diverse handleidingen vinden om direct aan de slag te gaan. Maar aangezien er geen hardware beschikbaar is om de software mee te testen, hoe kan een ontwikkelaar dan apps bouwen? Daarvoor is een softwarematige testomgeving gemaakt, je hebt als developer geen Magic Leap One hardware nodig om een applicatie te bouwen. Dat is op zich niet uniek voor software development, met een nieuw product als de Magic Leap One zal het wel ingewikkeld zijn om een duidelijk beeld te vormen bij een simulatie. Er bestaat immers geen vergelijk zoals bij een iPhone of Android smartphone wel het geval is. Hoewel er wel Mixed Reality headsets bestaan als de Microsoft HoloLens en de Daqri AR bril wijken de specificaties van de Magic Leap One af van de concurrentie.

Meer bekend, maar nog lang niet alles

We weten eindelijk wat meer over de plannen van Magic Leap, hoewel we er nog lang niet zijn. Ten eerste weten we nog niet wat de Magic Leap One gaat kosten. Directeur Rony Abovitz heeft reeds aangegeven dat de prijs overeen zal komen met een luxe PC, maar dat zegt natuurlijk niet zoveel. Gezien de concurrentie zal 2000 euro het minimum zijn, maar een bedrag van 3000 euro is ook zeker niet uitgesloten. Daarmee is de One vooral voor de professionele gebruiker en de “early adaptor” met diepe zakken bedoeld. De promotionele foto’s hebben wel laten zien dat niet alle hardware in de bril past, er is een klein basisstation nodig zoals dat bij de Daqri AR bril ook het geval is. Ook kun je niet geheel handsfree werken zoals bij de HoloLens gezien de toevoeging van een controller, die volgens de specificaties 6DoF moet worden, maar toch veel lijkt op de 3DoF controllers zoals we die kennen van de Gear VR en de Google Daydream VR brillen.

“Create the Future” is de slogan van Magic Leap, wie wordt de volgende ontwikkelaar naast bedrijven als ILMxLAB (Star Wars) en Weta Workshop (Lord of the Rings) die een “Killer App” voor de Magic Leap One zal bouwen?