Het is bekend dat Apple al geruime tijd werkt aan Augmented Reality technologie, met ARKit hebben ze voor het eerst aan het publiek laten zien wat er nu al mogelijk is. In 2015 kocht Apple het Duitse bedrijf Metaio op, en nu zijn enkele patenten bekend gemaakt die hun visie op Augmented Reality voor navigatie laten zien.

Nieuwe patenten voor navigatie

In de twee patenten wordt uitgelegd hoe je als gebruiker locaties kunt zoeken via het scherm van een smartphone of met een AR bril. Tevens is er te zien dat interactie mogelijk is met je vingers, ook de Microsoft Hololens werkt op deze manier. Overigens zijn er al vergelijkbare systemen op de markt zoals de Augmented Reality routes van ViewRanger, een AR app voor wandelaars. Maar ViewRanger biedt niet de mogelijkheid direct voor de camera selecties te maken. De nieuwe patenten mogen dan eigendom zijn van Apple, ze werden ontwikkeld door het team van Metaio.

Wat is Metaio?

Dit bedrijf werd in 2003 opgericht in München, Duitsland. In 2015 werden ze opgekocht door Apple om hun expertise op het gebied van Augmented Reality aan te wenden voor nieuwe Apple producten. Een bijzonder product van Metaio was de AR browser Junaio voor Android en iOS toestellen. Dit was in 2009 één van de eerste Augmented Reality browsers voor mobiele toestellen. De laatste versie werd in november 2014 uitgebracht.

Apple Mirrorshades

Er zijn al enige tijd geruchten dat Apple werkt aan een Augmented Reality bril met de codenaam “Mirrorshades”. Hoewel er al prototypes zijn is het niet zeker of er ooit een dergelijk product uit zal komen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Google Glass kan ARKit tot op zekere hoogte ook diepte bepalen. Daarmee is het meer een Mixed Reality headset zoals de Microsoft Hololens. De term “Mirrorshades” stamt uit 1986, het was de titel voor een populaire serie Cyberpunk verhalen door auteur Bruce Sterling.

Meer Apple patenten van Metaio

De navigatie patenten zijn niet de enige uitvindingen die Apple heeft overgenomen van het Duitse bedrijf. Al eerder lekte er een patent uit waarbij virtuele objecten achter fysieke objecten geplaatst worden. Dit patent stamt al uit 2008. Een ander patent is een digitale gids die je door een museum kan leiden en via de camera kunstwerken kan waarnemen om daar vervolgens automatisch nieuwe content bij te laden.

Later dit jaar zal bekend worden wat Apple van plan is met Augmented Reality, het is duidelijk dat ze genoeg inspiratie in huis hebben dankzij Metaio.

AR voor marketing

Augmented Reality gebruiken in uw marketing? Bekijk de mogelijkheden:    AR in de marketing