Jawel, vanaf je tafel. Deze app heeft twee prachtige opties: simulaties, of live-streams van echte lanceringen. Wat?! Ja, live-streams met AR.

Na een reeks VR-apps zoals The Wall en USS Eisenhower VR, verkent USA Today Network nu storytelling op een ander nieuw (ish) platform: AR. 321 Launch is de eerste AR-app van het netwerk.

De app is ontworpen om te leveren wat volgens hem de eerste meerlagige, interactieve ervaring van de industrie is voor nieuws en content in de ruimte.

Er is een samenwerking aangegaan tussen USA Today en een van de lokale nieuwszenders Florida Today, wat logisch is omdat het Kennedy Space Center zich in die staat bevindt.

Voor wie, wanneer?

De app wordt 29-03-2018 uitgebracht en je kunt hem uitproberen als u een iPhone 6S of later gebruikt met minimaal iOS 11 of een handset met Android 7.0 of nieuwer. Als je een ruimtegek (of -liefhebber) bent zul je er waarschijnlijk van genieten.

Livestreams van echte lanceringen

Hoe werkt de AR App van USA today? Wat zeg je, livestreams? Jawel, livestreams van echte raketlanceringen die echt plaatsvinden. Maar dan in de woonkamer of op je bureau.

AR App USA today

Hoe werkt de app?

De app is eenvoudig. Selecteer ‘Simulatie starten‘ of ‘Live-missie‘. Met de eerste kun je helemaal vanaf het begin een raket bouwen en lanceren, terwijl de laatste je meeneemt naar een faux lanceerplatform met een live feed van een echte lancering (als er een gebeurt).

Push-notifications voor raket-lanceringen

Omdat er geen echte lancering was tijdens onze tijd met de app, streamde er niets. De startpagina toont op nuttige wijze een aftelling naar de volgende lancering. Zo blijft je dus ook nog op de hoogte. Je kunt ook dichter bij de dag een melding krijgen over het evenement.

Ook een AR app?

Bekijk:   AR app laten maken

In de prakijk

Tot die tijd kun je nog steeds spelen met de simulator, die leerzaam en leuk is. Met de camera van je telefoon scan je naar een vlak oppervlak in je omgeving waarop je het virtuele startvlak kunt plaatsen. De app draait op ARCore en ARKit (lees ook: ARcore vs ARkit) voor Android en iOS, en mijn Pixel 2 worstelde met het vinden van een geschikte patch op mijn rommelige bureau.

Tijdens een recente demo het kantoor van VR Owl vonden we echter snel verschillende oppervlakken om te gebruiken, die de app markeerde met witte vakken. Ik sleepte een SpaceX-assembly-gebouw naar het deksel van een MacBook voor me en volgde de instructies (zoals “veeg om de brandstofmeter te vullen”).

In elke fase toonde de app interessante informatie, zoals hoe structuren rond een lanceerplatform gevuld zijn met water om de geluidsenergie van raketmotoren te dempen.

Ik zal de ervaring niet voor je bederven – het is leuker als je deze informatie niet al weet wanneer je je raket samenvoegt.

Downloaden van deze AR app:   In de app store

Tegen de tijd dat ik klaar was met de simulatie, die ongeveer 15 minuten duurde, was ik onder de indruk van de scherpe kwaliteit van de digitale afbeeldingen, zelfs toen ik dichterbij kwam om het ruimtevaartuig te inspecteren. Zorg ervoor dat je audio ook hebt ingeschakeld.

Het aftellen van de lancering werd des te realistischer dankzij de geluidseffecten die deden denken aan Apollo 13. De simulaties zijn boeiend en leerzaam, hoewel ik enigszins afgeleid was door hoe warm mijn telefoon werd.

Een combinatie van AR en educatie

Een toepassing van AR in het onderwijs is goed denkbaar. Dit is een goed voorbeeld hiervan.

Lees ook:   AR in het onderwijs

De eerstvolgende lancering

Op 2 april 2018 kun je de lancering van de SpaceX Falcon 9 bekijken, met livevideo-streaming van de app, naast realtime commentaar van Florida Today’s space reporters. U kunt ook de GPS van uw telefoon gebruiken om te zien waar het Kennedy Space Center zich ten opzichte van uw locatie bevindt, en om de vluchtroute van de raket te zien om te zien of deze kruist waar u zich bevindt.

Google heeft ARCore onlangs vrijgegeven om AR app developers apps te laten publiceren die deze toolkit gebruiken. 321 Launch is een relatief vroeg voorbeeld van een leuke, educatieve manier om AR te gebruiken.

We zullen de komende maanden waarschijnlijk nog veel meer intrigerende voorbeelden zien, dus maak je klaar voor Augemnted Reality om heel goed te worden.